2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Mészáros Lőrinc egy esetleges kormányváltásról: Nincs félnivalóm

Magyarország leggazdagabb embere számára „értelmezhetetlen, hogy magukat szociálisan érzékenynek vallók hogyan támadhatnak magyar munkahelyeket”.

Nagyinterjút adott az Indexnek Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere. A vállalkozó többek között beszélt arról, hogy miként érintette a vállalkozásait a koronavírus-járvány, mik a tervei a válság után, illetve a családi helyzetéről is említést tett,

A vállalkozó először arra reagált, hogy a Forbes legfrissebb felmérése ő a leggazdagabb magyar. Mint mondta, nem tulajdonít különösebb jelentőséget az említett listának. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök idézetét hozta fel, miszerint: „vannak, akik azért fizetnek, hogy felkerüljenek egy listára, és vannak, akik azért, hogy le”.

Állítja, az őt ért támadások politikai jellegűek

A vagyonának nagy ütemű gyarapodásáról pedig azt mondta, hogy az ezekkel kapcsolatos vádak mögött csak az áll, hogy a kormányt akarják rajta keresztül támadni. „Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt” – vélekedett a nagyvállalkozó.

Mészáros kitért arra is, hogy mennyi közbeszerzést nyertek a nevéhez köthető vállalatok. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a közbeszerzési eljárásoknak kevesebb mint 10 százalékát nyerik el a cégei.

Aki tehát azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat”

– jelentette ki az üzletember. Kiemelte azt is, hogy már 2008-ban is „jelentős üzleti eredményt” értek el. „A nem jobboldali táborhoz köthető, ám tisztességes és tehetséges üzletemberek is megtalálják a számításaikat, és sikeresek tudnak lenni” – fejtette ki a véleményét azzal kapcsolatban, hogy miben különbözik a mostani és a 2010 előtti politikai környezet.

Azzal kapcsolatban, hogy miért alakult ki negatív kép az emberek fejében a hozzá köthető cégcsoportról azt mondta, hogy „Magyarországon vannak politikai erők, akik a multinacionális tőke érdekeinek érvényesítésében érdekeltek”. Ezzel kapcsolatban érvként felhozta a baloldali kormányok gazdaságpolitikáját, akik a külföldi tulajdonban lévő vállalatokat „hozták előnybe”.

Jól vészelték a koronavírus-járványt

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait véleménye szerint a cégcsoportja jól viselte, de megjegyezte, hogy a következményekről még nem állnak rendelkezésére pontos adatok. Kiemelte, hogy ez a válság nem olyan volt, mint a 2008-as, így a „cégcsoportnak vagy a dolgozóinak egyszerű volt”. Hozzátette, hogy ugyan a turisztikai és vendéglátó ágazatot valóban „teljesen letarolta a pandémia”, az építőipar azonban nem állt le, „jól állta a sarat”.

A járványt követő terjeszkedésekkel kapcsolatban megemlítette, hogy most építenek Horvátországban egy 200 szobás szállodát, emellett pedig még erőteljesebben jelen szeretnének lenni Szlovákiában és Romániában. Hozzátette azt is, hogy most vásárolnak Líbiában két erőmű-karbantartó vállalatot.  

Sötét időket idéz az ellenzék magatartása

Szóba került a Hunguest Hotelsnek juttatott állami támogatás is. A vállalkozó szerint azzal, hogy az ellenzék ennek a cégnek a bojkottjára szólít fel, valójában a magyar munkahelyeket támadják.

Amikor az ellenzék a Hunguest Hotelst, Magyarország legnagyobb szállodaláncát támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja”

– szögezte le Mészáros.

Az interjú során kérdezték még Fekete-Győr András „felcsúti per” névre hallgató kampánypontjáról is. A vállalkozó azt mondta, hogy a magyar történelem sötét korszaka sejlik fel a Momentum pártelnökének szavai mögött. Kiemelte azt is, hogy az ilyen kijelentésekkel „azt a közösséget is támadják, amelyet mi úgy hívunk, Mészáros Csoport”, amely közel 30 ezer személynek ad munkát.

Munkácsy-képek és család

A Kogart Ház megvásárlásával kapcsolatban Mészáros elmondta, hogy továbbra is kiállítóteremként szeretnék működtetni. Emellett hozzátette, hogy tervben van a Munkácsy-képek megvásárlása is, de ezzel kapcsolatban még nem tudott megállapodni Pákh Imrével.

A családi helyzetét a vállalkozó diszkréten kommentálta. A válásával kapcsolatban elmondta, hogy a vagyonmegosztás már előző év szeptemberében lezárult és, hogy nagyon hálás marad az együtt töltött 36 évért. Azzal kapcsolatban, hogy össze fog házasodni Várkonyi Andreával azt felelte: „Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak.”

 

Forrás: Mandiner.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató