2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán: ezt a térdeplősdit nem szabad felengedni a pályára

Orbán Viktor péntek reggel a megszokott módon nyilatkozatot ad a Kossuth Rádióban. A kormányfő beszél a kormány héten meghozott intézkedéseiről és a legújabb nemzeti konzultációról is.

Migránshadak dörömbölnek Európa kapuján – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. Mint mondta,

tavaly ilyenkor az illegális határátlépések száma a déli határon 10 ezer körül volt, most már eddig 38 ezer, vagyis a migrációs nyomás nő.

Keményíteni szeretném a magyar álláspontot: világos, elutasító álláspontunk van, de nem csak az illegális migrációt kell elutasítani. A járvány miatt a migráció járvány idején különösen veszélyes, azt javasolnám, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjünk - mondta.


Kőből van-e a szivünk, ha nem engedjük be őket az országunkba, vagy hús-vér emberek vagyunk-e - tette fel a kérdést Orbán, majd meg is válaszolta: a migráció eleve filozófiailag rossz dolog, nincs jó migráció, csak rossz migráció van.

A migráció is témája lesz a hamarosan induló nemzeti konzultációnak, de az szja-visszatérítés is, amihez hasonlít a nyugdíjpérmium kérdése - hangzott el. Utóbbi Orbán szerint arról szól, hogy ha növekszik a gazdaság, akkor kapjanak az idősek prémiumot, mert "nekik köszönhetjük, hogy az ország eljutott oda, ahol most van". Ha magas a növekedés, akkor ez az összeg is magasabb, jó esély van arra, hogy ha az újraindítás sikerül, magasabb lesz a nyugdíjprémium - mondta.

“Most még olyan nagyon jól nem megy az országnak, de a gazdaság újraindítása még lehet igazán sikeres”, így az a kérdés, mi legyen a plusz erőforrásokkal, pénzzel. A legegyszerűbb, "ha visszaadjuk azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen azoknak, akik a válság idején a legnagyobb terhet vitték és ezek a családosok voltak" - mondta Orbán.


A miniszterelnök arról is beszélt, hogy sem a világgazdaság, sem az európai gazdaság nem az lesz a válság után, ami volt, nagy változások lesznek. Ráadásul fel kell készülni arra, hogy ez a járvány nem az egyetlen volt az életünkben. "A járványok és a népvándorlások korát éljük, és ezekre fel kell készülni" - mondta.

Visszatérve a járványra és a gazdaság újraindítására, Nagy Katalin azt kérdezte, mennyit számított a magyar gazdaságnak, hogy előbb tudtunk nyitni. Észrevette azt is, hogy a vállalkozók is szolidárisak voltak egymással. Orbán szerint a szűkösség és nem bezárkózást eredményez, hanem hirtelen az emberek közötti kapcsolatrendszerek is szeretetteljesebbek lettek, jobban lehet számítani a szomszédra, a munkatársa. Mint mondta, a vállalkozók világában is van valami, ami arról szól, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani egymásnak. A kereskedelmi és iparkamarának ebben elengedhetetlen érdemei vannak, ők dolgozták ki a javaslatokat, hogyan tudna a kormány segíteni nekik. Ilyenek a fix kamatozású, olcsó hitelek.

A járvány elleni védekezésben részt vevők 10 nap fizetett szabadságáról azt mondta a miniszterelnök: vegyék ki, rájuk fér, és megjegyezte:

ő is sokat 16 órázott és ez "megeszi az embert". 

A minimálbér-emelésről szólva a kormányfő jelezte: az összegen többször is "nagyot" emeltek, de ez "még mindig nem elég". Szerinte akik a legkevesebbet keresnak, mindig azok vannak a legnagyobb veszélyben például a mostani járványhoz hasonló helyzetben, ezért őket kell segíteni. A magasabb minimálbérbe a nagyvállalatok nem mennek tönkre, viszont a kis- és középvállalkozásoknál emiatt sokan elveszíthetik az állásukat, mert a munkáltatójuk nem tudja kigazdálkodni a magasabb minimálbér járulékterheit, ezért kell egyszerre az emeléssel valamilyen könnyítést adni a munkáltatóknak.

A 200 ezer forintos minimálbérről néhány éve nem is gondoltuk volna, hogy elérhető, ráadásul a garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz, ennek a kettőnek az emelése pedig minden más bért is "fel fog nyomni" Orbán szerint.

Óriási teljesítmény, hogy Magyarország ott lehet az Eb-n. A járvány ugyan veszélyeztette a játékokat de „a jóisten talán megsegít bennünket” – mondta Orbán, legalább harmadszorra említve a természetfeletti segítséget.

A riporter rákérdezett arra, hogy nem aggódik-e a kormányfő attól, hogy az Eb-n a sportról elviszi a fókuszt az, hogy ki térdepel le, ki nem.

A sport nem erről szól – mondta Orbán. „Oda nem tartozó dolgokat nem szabadna felengedni a pályára.” „Ez az egész térdeplősdi egy elhibázott ötlet, miközben a magja”, bár morális alapja Orbán szerint fontos, a rabszolgatartás és a gyarmattartás okozta lelkiismeretfurdalásban van, ám jó, hogy ebből Magyarország nem vette ki a részét.

Orbán szerint több ország így akar olyan morális terhet viselni, megosztva a gesztust a külvilággal, ám ehhez Magyarországnak nincs köze. „Büszke népek” vannak Közép-Európában, akik nem szoktak hozzá, hogy megadják magukat. Azt várjuk a sportolótól is, hogy „állva haljon meg, nem térdelhet le, azért képviseli ő a nemzetet” – mondta Orbán, aki korábban provokációnak tartotta, hogy a magyar válogatott legutóbbi barátságos mérkőzése elején az ír válogatott letérdepelt. A magyar szurkolók kifütyülték a gesztust.

 

 

 

(Hvg -Telex)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató