2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Svédország: a hadsereg bevetését szorgalmazzák, hogy "visszavegyék" az országukat

A soha nem látott erőszak, a bandaháborúk és a halálos lövöldözések rekordmértékű növekedése miatt a hadsereget vetnék be Svédországban, hogy felszámolják a migránshátterű bandaháborúkat.

Több jelentést is kiadott a Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (Bra) az elmúlt időszakban,

melyek az erőszak, a halálos lövöldözések és a bandaháborúk ijesztő mértékű növekedését mutatják Svédországban.

A Bra áprilisi jelentése szerint a 2020-as év volt a legerőszakosabb év Svédország történetében. A jelentésből kiderült, hogy Svédországban tavaly történt az elmúlt 18 év legtöbb gyilkossága és gondatlanságból elkövetett emberölése. A jelentés szerint a bűncselekmények számának növekedése betudható a koronavírus okozta gazdasági nehézségeknek, és a növekvő munkanélküliségnek.

A jelentés arra is kitér, hogy a növekvő bűnözés nem Svédország egészét érinti, hanem főleg a "sérülékeny területeket".

A fegyveres támadások jelentősen nőttek a külvárosokban, ahol több helyen bandaháborúk dúlnak.

A Bra egy másik jelentése az erőszakos bűncselekmények alakulását vizsgálta Svédországban 2000 és 2019 között 22 másik európai országgal összehasonlítva. A következtetés szerint Svédországban történt a legtöbb halálos lövöldözés Európában.

Bár a jelentés készítői szerint nem világos, hogy mi okozta a növekedést, arra itt is rámutattak, hogy a legtöbb lövöldözés bűnözői körökben az úgynevezett „sérülékeny területeken” történik, és gyakran kábítószer-kereskedelemmel és bandaháborúkkal hozható összefüggésbe.

Göteborg külvárosában, Hjällbo-ban a közelmúltban rengeteg problémát okoztak a bandaháborúk és az erőszakos összecsapások, ezért Svédország legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális-konzervatív Mérsékelt Párt a hadsereg bevetését szorgalmazza, hogy segítsék a létszámhiánnyal és alulfinanszírozással küzdő rendőrséget.

Hampus Magnusson a göteborgi önkormányzat tanácsosa a Dagens Samhälle újságnak arról beszélt, a rendőrségre hatalmas nyomás nehezedik, és sokszor kerül hátrányos helyzetbe, a katonaság azonban több feladatban is támogathatná.

Jelenleg a svéd jogszabályok szerint a katonaság nem vethető be úgy, ami „azzal a kockázattal jár, hogy erőszakot vagy kényszerítést alkalmazzon egyének ellen”. A Mérsékelt Párt szerint ezért szükség van a jogszabályok módosítására.

Magnusson javaslatát párttársa, a göteborgi önkormányzati testület elnöke, Axel Josefson is támogatta.

Ez egy módja annak, hogy segíthessünk az akut rendőrhiányon, amely most Svédországban van, mondta Josefson az Expressennek.

Hozzátette, a hadsereg segíthet a rendőrségnek, a rendőrség irányítása alatt.

Magnusson azt is hozzátette, hogy az, ami most Svédországban történik, hogy a rendőrhiány mellett a rendőröket még fenyegetik is, és megtámadják,

„korunk belföldi terrorizmusa”.

Szerinte a hadsereg bevetése az ország „visszaszerzésének” eszköze.

A fegyveres konfliktusokat a göteborgi rendőrfőkapitány tavasszal egyértelműen kulturális tényezőkhöz kötötte, és kijelentette, hogy

„alapvetően mindenki, aki bandaháborúkban vagy lövöldözésekben vesz részt a Balkánról, a Közel-Keletről, Észak- vagy Kelet-Afrikából származik.”

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató