2021. szeptember 23. - Tekla
EUR : 354.3
USD : 301.92
Időjárás ikon19°

Szégyen! Kijev szerint a magyarok nem őshonosak Kárpátalján

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kéri, hogy figyelembe véve a történelmi tényeket, a világban és Európában meglévő gyakorlatot, illetve az országok közötti viszonosság elvét, az ukrán államban élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé.

 A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) levélben fordult Volodimir Zelelenszkijhez, Ukrajna elnökéhez, az őshonos népekről szóló törvény miatt. A levelet változatlanul közöljük.

 
Volodimir Zelenszkij
Ukrajna Elnökének
 
Tisztelt Elnök Úr!
Az Ukrajna őshonos népeiről szóló törvény fontos kérdést tematizál, hiszen a világ több mint 70 országában élő mintegy 5000 őslakos népcsoport egészében 370 millió főt tesz ki, amelyek jogaival számos nemzetközi dokumentum foglalkozik.
 
Az őshonos népek fogalma az ENSZ dokumentumaiban is szerepel. E szerint az őshonos népek „független országokban élő népek, amelyek őshonosnak tekinthetők, mivel azok leszármazottai, akik abban az országban vagy földrajzi területen éltek, amely a jelenlegi ország részét képezi, az országrész hódításakor vagy gyarmatosításakor vagy a meglévő államhatárok megállapításakor, és amelyek jogi státuszuktól függetlenül megőrzik társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai intézményeik egy részét vagy egészét.”
 
Magyarország az ott legalább 100 éve élő nemzetiségeket, így az ukrán nemzetiséget is történelmi nemzetiségként tartja számon. A magyar népcsoport több mint ezerszáz éve él a Kárpát-medencében, többek között Ukrajna területén, így teljes joggal tart igényt őshonos népként való elismerésre.
 
Az e témában beterjesztett törvénytervezet vonatkozásában azonban az országban élő magyarokat és több más nemzetiséget érthetetlen módon nem sorolja az őshonos népek kategóriájába. Ennek indokaként egyes esetekben (pl. magyarok) az adott nemzetiség anyaországának meglétét hozzák fel, míg más esetben (pl. cigányok) nem is indokolják.
 
Az effajta diszkrimináció megengedhetetlenségét a Velencei Bizottság is szóvá tette: „…- a anyaországok hiánya – az európai normák szerint nem tekinthető elfogadhatónak, …”
 
Ezért a KMKSZ kéri, hogy figyelembe véve a történelmi tényeket, a világban és Európában meglévő gyakorlatot, illetve az országok közötti viszonosság elvét, az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé.
 
Ungvár, 2021. június 9.
 
Tisztelettel: Brenzovics László,
a KMKSZ elnöke

 
Forrás: karpatalja.ma

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató