2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A horvátok sem térdelnek le a labdarúgó EB meccsei előtt

Pár nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt az egyik "legfontosabb" beszédtéma, hogy ki térdel le a meccs előtt, és ki nem. Az Egyesült Államokból Nyugat Európába átgyűrűző (fehérgyűlölő) BLM-mozgalom szinte kötelezővé tette a csapatsportok játékosai számára, hogy a meccs előtt rituálisan térdre ereszkedjenek, ezzel jelezve, hogy tiltakoznak a "rasszizmus" ellen. A gyarmatosítók, rabszolgatartók, rabszolga-kereskedők országaiban ez téma, de nekünk és a kontinens nagyobb részének ehhez semmi köze.

Az Amerikából begyűrűző szokásnak Angliában is vannak ellenzői, mint például Wilfried Zaha, a Crystal Palace elefántcsontparti származású játékosa:

Ez egy üres gesztus, ami semmivel sem járul hozzá a rasszizmus csökkentéséhez a sportban vagy általában az életben

– nyilatkozta egy alkalommal Zaha.

És akkor jön a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság, amelyet a pandémia miatt most tartanak meg. Az angol/nyugati lapokat az utóbbi napokban leginkább az foglalkoztatja, hogy ki térdel le a meccs előtt, és ki nem.

A skótok már jelezték, ahogyan a magyar futballszövetség is, hogy nem kérnek a vergődésből.

 A horvátok vasárnap, a Wembley-n nem térdelnek le, hiába mutat “jó példát” az angol válogatott, amellyel az első meccset játszák. Kérdés, hogy az angol közönség hogyan reagál, az osztrákokkal és a románokkal játszott legutóbbi két meccs előtt ugyanis kifütyülte a térdepelő válogatottat.

Az is érdekes lehet majd, amikor a skótok előtt 80000 néző előtt letérdelnek az angolok... Történelmileg felejthetetlen momentum lesz.

Mit mond a Horvát Labdarúgó Szövetség?

A térdelés körüli zűrzavar végül arra késztette a HLSZ-t hogy közlemény formájában vegye elejét a további találgatásoknak.

A közlemény értelmében a HLSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a játékosoknak joguk van megválogatni a módját, hogyan viszonyulnak a rasszizmus és a diszkrimináció problémájához.

A horvát szövetség közleménye a továbbiakban kitér arra, hogy a Belgium elleni meccs előtt, a horvát játékosok úgy határoztak, hogy vigyázz állásban róják le tiszteletüket, úgy a rasszizmus és diszkrimináció elleni harc, mint az ennek jegyében térdelő belga játékosok iránt.

A horvát népnél nem immanens a térdeléssel való tiszteletadás, és ami még fontosabb, a horvát válogatott játékosai pályafutásuk során tetteikkel és viselkedésükkel bizonyítják, hogy számukra egyáltalán semmilyen fontosággal nem bír a rassz, vagy a bőr színe.


Horvát játékosok a Szűzanya szobránál térdelnek (korábbi felvétel)


Még a média is támogatja


A HLSZ közleményét még a horvát médiatér “haladó, felvilágosult” szegmense is támogatja, így például a sűrűn “csak azért is” alapon kötözködő Index.hr is, illetve annak olvasótábora.

Az Index mini-közvéleménykutatása értelmében az olvasók 80 százaléka elfogadja a Horvát Labdarúgó Szövetség álláspontját, és támogatja a válogatott játékosait.

A horvátokat ezúttal jobban érdekli, hogy vajon sikerül-e meglepniük vasárnap az angolokat, vagy sem. Az angolok ugyan esélyesebbek, de a horvátok esetében sohasem lehet tudni…

De nem a horvát válogatott az egyetlen, amely nem térdel le az EB-mérkőzések kezdete előtt. Nem teszi ezt Oroszország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország (Oroszország + Visegrádi Négyek) válogatottja sem, míg Törökország, Olaszország, Svájc, Macedónia, Spanyolország, Svédország és Németország nem nyilatkozott, de nem is térdelt az utóbbi mérkőzéseken.

A nyitómeccsen a török és az olasz válogatottat sem érdekelte a térdelés, el is maradt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató