2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Baranyi Krisztina visít: A gyűlölet fegyvereit ismét a meleg közösség felé fordították

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) aktivistái két hete letéptek több, a IX. kerületben kihelyezett LMBTQ érzékenyítő plakátot és helyükre az általuk készített, normalitásra felhívó transzparenseket helyeztek ki.



Az eltávolított plakátokat ismét kihelyezte a ferencvárosi önkormányzat, Baranyi Krisztina polgármester pedig a Pride hónapra szánt köszöntőjében kezdett el picsogni:

Velünk élő forradalom

Gyerekkoromban a homoszexualitás világszerte, így Magyarországon is büntetőjogi kategória volt. Ma a boldogabb országokban szobrok állnak a szexuális orientációjuk miatt üldözöttek emlékére, budapesti nyarakon tízezrek vonulnak szivárványos zászló alatt. A folyamat tempója nehezen megjósolható, de az iránya egyértelmű: nem az a kérdés, hogy lesz-e Magyarországon is törvényes melegházasság, hanem az, hogy mikor.

De persze szó sincs arról, hogy megállhatnánk, mert itt van már a kánaán. Az LMBTQ közösség tagjai még ma is számos élethelyzetben szenvednek el hátrányos megkülönböztetést, rendszeresen kénytelenek kirekesztéssel, rosszabb esetben atrocitásokkal szembenézni.

Ráadásul, mint minden forradalom, ez is egyenetlen folyamat. Vannak helyszínek, tőlünk nem is túl messze, például Szerbiában vagy Ukrajnában, ahol a retrográd, homofób agybaj sokkal erősebb, ezért a változás is lassabb. És vannak időszakok, amikor megáll, esetleg átmenetileg visszafelé folyik a történelem.

Ez a helyzet fenyeget ma Magyarországon is. Számos alkalommal, leginkább a menekültválság kapcsán tapasztalhattuk az állami gyűlöletkampányok hatásait. A gyűlölet fegyvereit mostanában ismét a meleg közösség felé fordították. Ismerjük a módszereket és nem áltathatjuk magunkat: nehéz, sokszor kegyetlen küzdelem elé nézünk.

A folyamat végeredménye ugyan nem kétséges, de nem mindegy, hogy mikor érünk el oda. Nem mindegy, hogy addig a homofóbia hány ártatlan ember megalázásához vezet, hány ember életét teszi tönkre, hány esetben vezet tragédiához.

Győzelemre ítélt, de nehéz, sokszor fájdalmas harc áll előttünk. Ehhez kívánok a magyarországi LMBTQ közösség minden tagjának nagyon sok bátorságot, elszántságot, türelmet és nem utolsó sorban boldogságot.

Mindeközben a momentumos Soproni Tamás Terézvárosban helyezett ki hasonló plakátokat egy játszótér keritésére...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató