2021. július 30. - Judit, Xénia
EUR : 358.81
USD : 302.1
Időjárás ikon34°20°

Megvan az első jelölt, akit mind a hat ellenzéki párt támogat az előválasztáson

A DK, a Jobbik és az LMP után a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is bejelentette, hogy Hiller Istvánt, az MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatják Budapest 16. választókerületében, Pesterzsébeten. Ez azt jelenti, hogy ebben a körzetben nem lesz versengés a hat párt között már az előválasztáson sem.

Kihívója azonban így is lesz az MSZP politikusának az előválasztáson. Az Új Világ Néppárt Vidákovics Lászlót indítja a választókerületben, aki 2019 októberében a Jobbik színeiben indult Pesterzsébeten önkormányzati képviselőnek, de nem jutott be a testületbe, mindössze a szavazatok 8,52 százalékát szerezte meg a 2. választókörzetben. Miután 2020 februárjában kilépett a Jobbikból Bencsik János, a párt választókerületi elnöke, Vidákovicsnak is megszakadt a kapcsolata Jakabékkal. 2020 októberében csatlakozott az Új Világ Néppárthoz, amit Pálinkás József, az MTA volt elnöke alapított.

Május végén állapodott meg az Új Világ Néppárt a hat ellenzéki párttal, hogy részt vesz az őszi előválasztáson. Pálinkás miniszterelnök-jelöltként jelentkezett be, és egy interjúban azt mondta, hogy 20-30 jelöltet terveznek indítani. „Amennyiben az előválasztáson ötnél több jelöltünk túl jut, akkor tárgyalunk az önálló frakció létrehozásáról.”

Hiller István a legutóbbi két országgyűlési választáson nyerni tudott ebben a körzetben, 2014-ben a szavazatok 38,37 százalékát szerezte meg, míg 2018-ban 43,23 százalékkal végzett az első helyen. Hiller az MSZP alapító tagja, később elnöke, 2006 és 2010 között oktatási és kulturális miniszter volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató