2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Pulitzer-díjat kapott a bűnöző Floyd meggyilkolását telefonjával rögzítő 18 éves Darnella Frazier

A legrangosabb amerikai újságíródíjakat kiosztó Pulitzer-díj bizottsága úgy döntött, hogy különdíjat ad az idén 18 éves Darnella Fraziernek, aki tavaly telefonjával rögzítette, ahogy a rendőrök meggyilkolják az afroamerikai George Floydot, írja a BBC.



A díjjal Frazier bátorságát ismerték el, derült ki a pénteki bejelentéskor. A fiatal nő felvétele is hozzájárult ahhoz, hogy Floyd ügyéből országos, majd globális tiltakozási hullám nőtt ki (értsd: fosztogatás, erőszak és a fehérek terrorizálása, illetve a rendőrség lefegyverzése) és hogy a börtönviselt férfi nyakán hosszú percekig térdelő rendőrt, Derek Chauvint elítélte a bíróság. Frazier videóját a bíróság is bizonyítékként használta fel.

Frazier tavaly május 25-én éppen nagybátyjához sétált Minneapolisban, amikor meglátta, hogy Floyd az életéért könyörög a rendőröknek. Hallotta, ahogy a férfi mondja, hogy nem kap levegőt. Ekkor döntött úgy, hogy rögzíti a történteket. (Arról nem szólnak a hírek, hogy Floyd szervezetében kábítószer volt és éppen hamis dollárral akart fizetni egy üzletben...)

Fraziert tanúként is meghallgatták a tárgyaláson, itt arról beszélt, hogy Floyd meggyilkolását látva megváltozott az élete: amikor a férfira nézett, saját apját, testvérét, unokatestvéreit látta, mivel ők mindannyian feketék. És arra gondolt, hogy hogyan kerülhetnének akár ők is hasonló helyzetbe.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató