2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Erősödik a jobboldal Olaszországban, Salvini és Meloni fej-fej mellett

A Matteo Salvini vezette Liga pártot utolérte a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI), így a jobboldali erők koalíciója – benne a Hajrá, Olaszország! párttal is – majdnem elérte az ötven százalékot a szombaton közölt felmérések szerint. A legnagyobb közvéleménykutató intézet, az Ipsos adatai szerint az utóbbi héten több fordulat is történt az olasz belpolitikában.

Négy év óta először a baloldali Demokrata Párt (PD) az első helyre ugrott, és 20,8 százalékkal megelőzte a Matteo Salvini vezette Ligát is. A különbség azonban minimális, mivel a Liga 20,1 százalékon áll. Más felmérésekben a két erő közötti különbség ennél is kevesebb. Nagyobb meglepetésnek számít, hogy most először a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek 20,5 százalékos támogatottságot mutat, és ezzel a második helyre ugrott, megelőzve szövetségesét a Ligát is. Az Ipsos elemzése szerint a számok a jobboldali pártok folyamatos erősödését mutatják: a Liga, az Olasz Testvérek és a 9,2 százalékos Hajrá, Olaszország! (FI)megközelítette az ötven százalékot. A PD vezette baloldali szövetség ezzel szemben 45,3 százalékon áll. A felmérésekben az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 14,2 százalékra süllyedt.

A hetente végzett felmérések azt mutatják, hogy az országot februártól vezető Draghi-kormány kezdete óta az Olasz Testvérek erősödött leginkább, amely egyedüliként nem csatlakozott a széles kormánykoalícióhoz és ellenzékbe vonult. A 2014-ben alapított Olasz Testvérek párt Giorgia Meloni vezetésével a 2018-as parlamenti választásokon öt százalék alatt teljesített. Sikeresnek bizonyult viszont a párt döntése, hogy azóta sem a korábbi miniszterelnök Giuseppe Conte, sem Mario Draghi kormánycsapatához nem csatlakozott.

Elemzések szerint az FdI elsősorban a Ligától vonja el a támogatókat. Matteo Salvini ezzel egy időben a Liga és a Hajrá, Olaszország! közötti fúziót készíti elő, amelynek első lépése a két párt közös parlamenti frakciója lehet. A Liga és a FI tervezett egységével a jobboldal a legnagyobb parlamenti erővé léphet elő, vagyis meghatározó pozícióhoz juthat a kormánydöntésekben. Június 19-én a Liga Rómában nagyszabású utcai demonstrációt szervez, amely az ország gazdasági és politikai újraindulását kívánja meghirdetni Matteo Salvini vezetésével. A megmozdulás jelszava az “Első Olaszország” lesz, ez egyben a Liga legismertebb politikai jelszava is.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató