2021. november 29. - Taksony
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

Biden Amerikája: Eltörlik az ünnepeket az iskolákban, hogy ne sértsenek meg senkit

Egy amerikai iskolai körzetben betiltják az ünnepek nevének használatát, azokat ezentúl csak szabadnapoknak fogják hívni, hogy ne sértsenek meg senkit. A szülők felháborodtak, hogy a gyerekeik így nem ismerhetik meg saját ünnepeiket.


 New Jerseyben, korábban már a Kolumbusz napot is átnevezték őslakosok napjára. Most egy iskolai körzet úgy döntött, hogy az összes ünnep nevét eltávolítja az iskolák naptárairól, és ezentúl csak "szabadnapnak" hívják az ünnepeket.
 
"Ha nincs semmi a naptárban, akkor senkinek sem lesznek megbántva az érzései", mondta Dorene Roche igazgatósági tag.
 Az igazgatóság tagjai azért hoztak ilyen döntést, hogy ne sértsenek meg senkit, aki olyan vallási- vagy etnikai csoporthoz tartozik, ami nem ünnepli az adott napot, vagy éppen nem érzi magát jól a nap hallatán.
 
Az oktatási tanács egyhangúan szavazta meg az ünnepek neveinek törlését az iskolai naptárakból, és azt tervezik, hogy mindent szabadnapnak fognak nevezni. 
 
Korábban, a Kolumbusz nap kapcsán, több olasz-amerikai szervezet, köztük a Kolumbusz Lovagok is felszólalt a döntés ellen.
 Az akkor még nyilvános gyűléseken, több ember is kérte, hogy ne változtassák meg egy ünnep nevét se, mert ezzel történelem hamisítást követnek el.
 Hozzátették, hogy korábban nem csak az őslakos, hanem az olasz nemzetiségűeket is súlyos hátrányok érték, illetve a hatóságok előszeretettel támadták őket a második világháború alatt. Ezek után a változtatásokat ellenzők egyik szószólója megkérte a jelenlévőket, hogy akik nem támogatják a tervezetet azok álljanak fel. Erre a felhívásra szinte mindenki felállt, kifejezve nem tetszését a döntéssel kapcsolatban.
 
A mostani döntésről már nem is konzultált előre az igazgatósági tanács a szülőkkel, a gyűlést is zárt ajtók mögé szorították, hogy elkerüljék, hogy hasonló helyzet alakuljon ki, mint a Kolumbusz nap körül kialakult botrány.
 
Ennek ellenére, az új szabály felháborodást váltott ki a helyiek körében, akik nem támogatják, hogy a gyermekeik ne ismerjék meg a saját ünnepeiket.
 
Forrás:V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató