2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Harmincéves villamosokat vesz a főváros

Az új spanyol CAF-okra nem volt pénz, most viszont majdnem nyolcmilliárd forintot talált a városvezetés használt német villamosokra. Ráadásul részben olyan forrásból, amelyről korábban azt állították, hogy nem áll a rendelkezésükre.

Elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését, amelyben használt német villamosok beszerzését javasolta a fővárosnak – értesült a Világgazdaság.

Eszerint három ütemben összesen 35 darab, Frankfurtban eladósorba került kötöttpályás jármű érkezik a budapesti tömegközlekedésbe mintegy 7,7 milliárd forintért.

A városvezetés járműbeszerzési döntése azért is különös, mert éppen a hetekben derült ki, hogy az új CAF-villamosok május 18-án lejárt opciójából egyetlen darabot sem hívott le a BKK forráshiányra hivatkozva. A lehetőség nem úszott el teljesen, a spanyol gyártó ugyanis belement, hogy még egy évig fenntartsa Budapestnek a feltételes mennyiséget.

A rövid kivitelű CAF egységára 700 millió forint, vagyis

a főváros által most jóváhagyott keretből 11 modern villamossal javulhatott volna a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala.


További furcsa eredményt ad, ha az összevetés a tavalyi, szintén egy évvel elcsúsztatott troliopcióval történik. Az ugyancsak vadonatúj, 51 darab Skoda-Solarisból szintén finanszírozási gondok miatt nem kért a városháza 2020. november végéig. Ez a tétel nagyjából 11 milliárdba került volna, és összesen 4900 férőhellyel bővítette volna a BKV utaskapacitását.

Hét hónappal később azonban már nem okoz nehézséget 7,7 milliárdot áldozni. Ám ennél is érdekesebb kérdés, hogy honnan teremti elő most ezt a pénzt a főváros:

részben az Európai Beruházási Bankkal (EIB) korábban kötött hitelszerződés terhére, méghozzá úgy, hogy a még meglévő keretet átcsoportosítja.


A Skoda-Solaris trolik, valamint a CAF-villamosok megvásárlása érdekében éppen ugyanezt javasolta a kormány a főpolgármesternek annak idején, erről még kormányhatározat is született.

Csakhogy Karácsony Gergely akkor azt állította, hogy ez nem lehetséges, mivel az EIB-hitel már le van kötve, és különböző beruházásokra kell. Ezek szerint mégsem így van...

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató