2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ma tárgyal Putyin és Biden

Várhatóan a regionális konfliktusokról és a kiberbiztonságról is egyeztet majd Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán. Az orosz elnök szerint az orosz-amerikai kapcsolatok mélypontra kerültek, de kész több témáról tárgyalni. Joe Biden kiemelte, hogy nem keresik a konfliktust Oroszországgal, de készek válasz-lépéseket tenni az agresszióra.



Több ezer rendőrt és katonát vezényeltek ki Genfben, ahol a tópartot 24 órára teljesen lezárják az autósok, a gyalogosok és a csónakok előtt, Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójának ideje alatt.

Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok és NATO szövetségesei nem keresik a szembenállást Oroszországgal, de válaszlépéseket fognak tenni, ha Moszkva „folytatja ártalmas tevékenységét.”

Az amerikai elnök márciusban gyilkosnak nevezte Putyint, és azt is hozzátette, hogy nincs lelke. Egy újságíró megkérdezte, továbbra is gyilkosnak tartja-e az orosz elnököt:

„Úgy gondolom, hogy a múltban lényegében beismerte, hogy az volt, és hogy bizonyos dolgokat képes megtenni vagy meg is tette azokat. Az interjúban őszintén válaszoltam. De nem gondolom, hogy ez számít a találkozónkon” – felelte az amerikai elnök.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiáll Ukrajna területi egysége mellett.



Putyin az NBC amerikai televíziónak adott interjújában kiemelte, hogy az orosz hadsereg a saját területein végzett hadgyakorlatokat, amit az Egyesült Államok is megtesz Alaszkában.

„Önök átkeltek az óceánon, több ezer katonát és katonai felszerelést hoztak magukkal a határaink közelébe, és úgy gondolják, hogy a mi magatartásunk agresszív, miközben az önöké nem az. A bagoly mondja verébnek, ha megnézzük ezt a helyzetet”

– vélte az orosz elnök.

A két vezető találkozóján a regionális konfliktusokon mellett szó lesz a kiberbiztonságról, gazdasági kérdésekről és környezetvédelemről is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató