2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Medián: Továbbra is Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Két hónap alatt három miniszterelnök-jelölt is növelni tudta a támogatottságát az ellenzéki szavazók körében: Jakab Péter 3, Dobrev Klára 4, Karácsony Gergely pedig 7 százalékponttal. A főpolgármesternek ez a többlet viszont csak arra volt elég, hogy megközelítse a Jobbik elnökét, aki már áprilisban átvette tőle a vezetést, derül ki a Medián felméréséből, amit a HVG megbízásából készítettek.

Az élen álló két miniszterelnök-jelölt versenyében egyébként nagyon erős a településszerkezeti meghatározottság. Karácsony vezet a nagyvárosokban és főleg a fővárosban, Jakabot viszont többen támogatják a kisebb települések lakói, különösen a községekben élők közül.

Ami a többi ellenzéki miniszterelnök-jelöltet illeti: az előválasztási versenybe frissen beszállt Pálinkás József – az eddig nem nagyon mérhető Új Világ Néppárt elnök – sereghajtó, a momentumos Fekete-Győr András 6 pontot veszített a legutóbbi felmérés óta, Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) pedig a negyedik helyre csúszott vissza a miniszterelnök-jelöltek versenyében.

A miniszterelnök-jelöltek közül eddig Karácsony Gergely hirdetett kétszer 9 pontos jóvátételi programot. A főpolgármester bejelentésére Gyurcsány Ferenc később a Facebookon reagált, a posztjában pedig arról írt, hogy a főpolgármester programja voltaképpen megegyezik azzal, amit a DK is szeretne évek óta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató