2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A hitelmoratórium fenntartását kéri a Fidesz-frakció a kormánytól

Kocsis Máté sajtótájékoztatón közölte a frakció döntését.
A hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól debreceni, a civilektől hermetikmusan elzárt kihelyezett ülésén a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja - közölte Kocsis Máté frakcióvezető.

A politikus azt mondta,

a rászorulók esetében semmiképpen nem kellene feloldani a moratóriumot, de ez olyan fontos kérdés, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is.

Kocsis Máté elmondta, szerda este meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatóját, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterek beszámolóját a sikeres koronavírus-járvány elleni védekezésről.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, azért hosszabbították meg újabb két hónappal a moratóriumot, hogy időt adjanak maguknak és a bankoknak arra, hogy eldöntsék, mi legyen szeptember 1-je után. Az már a kormányfő nyilatkozatából is kiderült, hogy nincs egyetértés az ügyben, akkor azt mondta, hogy a bankszövetség javaslatai elfogadhatatlanok.

A bankszövetség álláspontja szerint nem indokolható a szektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek.

A kormány álláspontja viszont az, hogy a jelenlegi szabályok lejárása után legyen egy hosszabb átmeneti időszak, amikor aki akar, tovább halaszthatja a fizetést.

A sajtótájékoztatón még elhangzott, "a Fidesz-KDNP-frakciószövetség szerint reális célkitűzés az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, de meg kell érte dolgozni."

Hozzátették, a kormány eredményesen és hitelesen szervezte meg a járvány elleni védekezést, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az uniós országokhoz képest másfél hónappal korábban kezdődhetett a nyitás, ami egyszázalékos többletet jelent a növekedésben. Az újranyitás során "egyetértési pontokat kell találni magunkkal", erről, a járvány utáni életről szól majd a nemzeti konzultáció - mondta Kocsis.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató