2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A VOX vezére figyelmeztette a spanyol válogatottat, hogy ne térdeljenek le

A spanyol VOX párt vezetője, Santiago Abascal bírálta a BLM-hez köthető térdmozdulatot az EB-n, és azt kérte, hogy a spanyol labdarúgó-válogatott ne tegye ezt.

A spanyolok hétfői, Svédország elleni nyitómérkőzése előtt Abascal a következőket írta a Twitteren:

"A rasszizmus elleni gesztusnak álcázva egyesek eltökéltek, hogy térdre kényszerítsék a nemzeteket. Ezt látjuk a sportban is".

Hozzátette:

Spanyolország nem térdelhet le azok előtt, akik sértegetik a történelmünket és egy olyan nemzet örökségét, amely soha nem nézte a bőr színét" - majd egy feliratos montázzsal megtoldotta azt:

"Spanyolország nem térdel le".

A spanyol válogatott végül nem volt hajlandó letérdelni a Svédország elleni - null-nullás döntetlennel végződő - mérkőzés előtt, és Svédország sem térdelt le.

Néhány hete Magyarországon találkozott Orbán és Abascal

 

A Daily Mail beszámolója szerint a spanyol futballszurkolók, akárcsak a VOX-vezér Abascal, szintén nem örültek annak, hogy a spanyol csapat térdre ereszkedik, amit a marxista Black Lives Matter (BLM) mozgalommal hoznak összefüggésbe.

A spanyol futballszurkolók a közösségi médiában a "#SiSeArrodillanApagaLaTele", vagyis "ha térdre ereszkednek, kapcsoljátok ki a tévét" hashtaggel léptek fel, és az Euro 2020-as torna bojkottjával fenyegetőztek.

A VOX jól ismert a tömeges migrációellenes álláspontjáról is. A spanyolországi észak-afrikai enklávéba, Ceutába irányuló több ezres tömeges migráció után a vezető, Santiago Abascal májusban ellátogatott az enklávéba, és felszólította a hadsereget, hogy vegyen részt az illegális bevándorlók megállításában. Abascal a hónap folyamán később újra felkereste az enklávét. A szállodája előtt lázadás tört ki, amelyben állítólag olyan migránsok vettek részt, akik a határ megrohamozása során Marokkóból jöttek át. Az erőszakos cselekményekben két embert letartóztattak, hét rendőr pedig megsérült.

A VOX meglehetősen új párt, 2013-ban alakult, de 2019-ig csak a szavazatok kevesebb mint egy százalékát tudta megszerezni az országos választásokon.

A legutóbbi, 2019 novemberében tartott országos választáson, amely a második választás volt abban az évben, a párt több mint 3,6 millió szavazatot kapott, és ezzel az ország harmadik legnagyobb pártjává vált.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató