2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ódát zengett a román sportlap a magyar szurkolókról

A román Nemzeti Sport újságíróját lenyűgözték a magyar ultrák: szerinte hihetetlen kötődés van a játékosok és a szurkolók között - írja az Azonnali.

Theodor Jumătate, a román Gazeta Sporturilor – a vezető román sportnapilap – újságírója a magyar-portugál meccsre Budapestre látogatott. Elmondása szerint azért utazott a Puskás Arénába, mert arra volt kíváncsi, hogy a koronavírus-járvány következtében bevezetett létszámkorlátozások – Romániában a meccseket például még mindig csak 50 százalékos nézői kapacitás mellett játsszák – nélkül

„milyen a 100 százalékos, vagyis a teljesen teli stadion, milyen a 65 ezer néző előtt a foci”.


Az újságíró az elragadtatása mellett megjegyezte: a foci Eb-n csak a budapesti stadionban engedélyeznek teltházat a szervezők, hozzátéve, hogy Magyarország nem csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal olt, ezért is gyorsabb a többi uniós országnál, és ezért is lehet most teltházas a politika szerint a stadion.


Ultrák, kutyák, magyar himnusz

 
A kedd koraesti, 3:0-ás portugál győzelemmel végződött portugál-magyar meccsen a Puskás Arénában Jumătate természetesen részt vett:

„Bentről sokkal varázslatosabb, mint kintről.”

 
Jumătate a piros pólókba öltözött magyar szurkolókkal zsúfolt lelatók miatt a Puskás Arénát egy erős szívként dobogó teljesen piros oválisnak látta. Azt is megjegyzi, hogy

a lelátón senki nem viselt maszkot, a sajtóasztalnál viszont mindenki maszkban volt, ami így, hogy nem volt kötelező, komikus hatást keltett.

 Jumătate viszont nemcsak a meccsen volt ott, hanem a magyar szurkolók vonulásán is, ahol bőségesen feltöltődött adrenalinnal. Kérdéses, hogy az ultrák „Utálunk, szar Románia!” rigmusát mivel magyarázta magának, illetve hogy egyáltalán hallotta-e azt.



A magyar ultrákról mindenesetre egy ódát is megjelentetett a sportnapilapban. Bevallása szerint háborús tudósító szeretett volna lenni – de nem lett az –, ám az izgalmat végül az ultrák között találta meg.

A magyar ultrákról is kedvező képpel távozott Budapestről:
 

lenyűgözte a „játékosok és a szurkolók teljes egymáshoz való kötődése”, ahogy az is, ahogy a dán Christian Eriksen nevét skandálták.


Jumătatet elkápráztatta a magyar szurkolói tábor: míg a portugál himnusz alatt a párezer portugál szurkoló éneke is hallatszott, ám a hazai pálya okán

 „a magyar himnusz alatt nem dallam, hanem orkán támadt. Nincs egyetlen magyar, aki ne énekelne. A himnusz úgy hangzik, mint egy katedrálisban, megborzongsz tőle. Egyes játékosok szemében könnycseppek” – foglalta össze impresszióit.
 
Az újságíró szerint a mérkőzés végén is példásan viselkedtek a magyar szurkolók: leírása szerint habár 0-3-ra kikapott a magyar válogatott, a magyar ultrák mégis szívre tett kézzel énekelték el a magyar himnuszt, és 65 ezer szurkoló tapsolta meg a magyar válogatottat a meccs végén. 

Még visszatér Budapestre

 A cikkszerző a meccs során további benyomásokkal gazdagodott: az egyik portugál kapura rúgása után Jumătate úgy észlelte, hogy a vörösek (vagyis a magyarok),

„kutyákká változnak. Rákapaszkodnak az ellenfélre, agresszívek, harcolnak, harapnak, nem hagyják magukat.

 Nem olyan tehetségesek, mint a mi trikolórjaink (utalás a románok piros-sárga-kékjére), de valódi harcosok. És a harcosok az Eb-n vannak, míg a tehetségesek otthon” – tette hozzá már egy másik, csak a meccsről szóló cikkében enyhe öniróniával arra utalva, hogy a román válogatott nem jutott ki az Európa-bajnokságra.

 Az újságírónak maga a helyszín és az egész intenzív élmény ráadásul annyira tetszett, hogy a sípszó után ott maradt még egy ideig a helyén, mint írta, meditálni a csöndben. Az ultrákat méltató cikke végül azzal zárul, hogy még mindenképpen visszatér Budapestre. Várjuk vissza!

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató