2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Chicago polgármestere a rasszizmust közegészségügyi válságnak nyilvánította

Lori Lightfoot szerint a szisztematikus rasszizmus az oka, hogy a chicagói feketéknek alacsonyabb a várható élettartama a nem feketéknél.


 
Chicago demokrata polgármestere, Lori Ligthfoot csütörtökön „közegészségügyi vészhelyzetnek” nyilvánította a rasszizmust – írja a Fox News. A politikus véleménye szerint ugyanis a szisztematikus rasszizmus az oka annak, hogy a fekete chicagóiak átlagosan 9,2 évvel kevesebb ideig élnek, mint a nem feketék.

„Városunk történelmének szinte minden pontján hatalmas pusztítást okozott a rasszizmus a színesbőrűek – és főleg a feketék – egészségének és jólétének”

– mondta Lightfoot.

A polgármester hozzátette: „Anélkül, hogy hivatalosan elismernénk ezt a kártékony hatást, sosem fogunk városként fejlődni és a forrásokat biztosítani közösségeinkek egy boldog és egészséges élethez”.

A polgármester kijelentette, hogy elindít egy kezdeményezést, amelynek fókuszában a rasszista törvényhozási időszakból származó korlátozásoknak a hatásai fognak állni. A város egészségügyi bizottsága közzétette, hogy közel 10 millió dollárt fog átcsoportosítani a költségvetésből, hogy felállítson 6 „Egészséges Chicago Méltányossági Körzetet” (Healthy Chicago Equity Zone).

Lightfoot megválasztása óta napirenden tartja a rasszizmus témáját. A George Floyd-féle zavargások idején eltávolíttatott két Kolombusz-szobrot a városából, illetve nem rég kijelentette, hogy nem hajlandó fehér újságíróknak interjút adni, mivel a sajtótestületben nagyrészt fehérek dolgoznak, „pedig a város több mint fele feketeként, latinóként, ázsiaiként vagy őshonos amerikaiként tekint magára”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató