2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor: az Európai Bizottság nem tud kötelezettségszegési eljárást indítani a törvény miatt

A miniszterelnök szerint mindenkit meg fog találni a koronavírus, aki eddig nem oltatta be magát.



Az oltások tekintetében van egy másfél-két hónapnyi előnyünk az Európai Unió többi országával szemben, mert hamarabb szereztünk vakcinát. Az élet újraindításában is nagyon elől vagyunk, ezért most mindenki megkönnyebbült Magyarországon – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hozzátette: „én vagyok az egyetlen kivétel, engem nagyon aggaszt, hogy van 3 millió ember, aki nem oltatta be magát”. Mint mondta, amiként a közvetlen veszély enyhül, a magyar azt gondolja, túl vagyunk rajta, pedig aki nem oltatta be magát, meg fogja találni a vírus. „Ez egy olyan vírus, ami nem múlik, itt lesz közöttünk” – szögezte le. Mindenkit arra kért, hogy ne üljön fel a szép nyári hangulatnak. 

Akik be vannak oltva, “az Amerika, nyaralás, ció-káció-vakáció”, vagy “heppiség”. A szakemberek egyelőre nem jelzik, hogy lenne olyan variáns, amivel szemben ne védenének a vakcinák. Viszont megjelenhetnek mutánsok. Ezért mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát, mert a vírussal szemben csak az oltás jelent védelmet. Aki beoltatja magát, az a védett - mondta Orbán Viktor a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy az angoloknál megjelent a delta mutáns.

Pedofiltörvény

A pedofiltörvénnyel kapcsolatban Orbán azt mondta: nekünk nem tűnik melegellenes törvénynek, valamilyen okból a melegeknek annak tűnik, de érdemes elolvasniuk a törvényt, mert abból láthatják, hogy a 18 éven felüliekre nem vonatkozik, ez a gyermekek védelméről szól. „Ez egy szabad ország, úgy élnek, ahogy akarnak. Hogy milyen orientációjuk, életvezetésük van, az rájuk tartozik, felnőtt emberek. De a gyerekeket védeni kell, a törvény erről szól, hogy a gyerekeket védeni kell” – fogalmazott. Ennek kiindulópontja az, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre tartozik – mondta.

Orbán szerint

az Európai Bizottság nem tud kötelezettségszegési eljárást indítani a törvény miatt.

A helyreállítás ideje van itt a költségvetéssel
 
Nő a versenyképesség, de ezt nem veszélyezteti Brüsszel a minimumadóval? – érdeklődött a műsorvezető.

„Ma a pénzünk nagy részét abból állítjuk elő, hogy képesek vagyunk nemcsak a 10 millió magyar, hanem mások számára is élelmiszert és ipari termékeket előállítani, olcsóban, jobban, jobb minőségben és gyorsabban, megbízhatóbban” – közölte Orbán, visszautasítva, hogy kívülről ráerőltetett adószabályokat kelljen elfogadnia az országnak, mert az rontja az exportorientált magyar gazdaság versenyképességét.

A költségvetési hiány azonban gondot jelent – ismerte el a kormányfő. Jobb lenne, ha hitelezők lennénk, oda szeretném eljuttatni Magyarországot, hogy ne hitelfelvevők, hanem hitelnyújtók lehessünk majd. Jó lenne, ha az államadósság nulla közelében lehetne, és költségvetési többlet lenne, de ez a következő években nem reális – mondta.

Orbán szerint vita van a liberális és a konzervatív közgazdászok között. Előbbiek szerint nagy ütemben kellene csökkenteni az államadósságot és tartalékot felhalmozni. Orbán szerint ebben van logika, de most az ország visszaerősítésén kell dolgozni, tehát „oda kell adni a 13. havi nyugdíj következő szakaszát, most kell bevezetni az adómentességet a fiataloknak, ha dolgoznak, most kell visszafizetni a befizetett adót, most kell megállapodni a vállalkozókkal, hogy milyen feltételek mellett tudnak 200 ezer forintos minimálbért adni” – a helyreállítás ideje van itt, vélte Orbán, ezt tükrözi szerinte a költségvetés is.

Migráció

Óriási mértékben megnőtt a migrációs nyomás, főleg a tengeren – mondta a kormányfő, aki szerint a migráció alapeszménye sem üdvözlendő. „A jóisten nem véletlenül” rendelte úgy, hogy az emberek oda szülessenek, ahova. „Mi eleve nem támogatjuk a migrációt. Az igaz, hogy néha megölik az embereket, elnyomástól szenvednek, és akkor el kell menekülni, ilyen van, ilyenkor a migráció nem iktatható ki.” De ilyenkor is az kell, hogy legyen a cél, hogy a menekültek mielőbb visszamehessenek oda, ahonnan el kellett jönniük.

Afganisztánban és Maliban kell megállítani a migrációt
 
Magyarország szempontjából négy migrációs védvonalunk van: keleti irányban Afganisztánban, déli irányban Malinál van. Ezekben az országokban kell megállítani a migrációt – véli Orbán. A második védvonal a Földközi-tenger és Törökország, a hármas számú védvonal Szerbia, a negyedik már a szerb–magyar határon lévő kerítés – sorolta a kormányfő, jelezve, hogy a NATO, benne Magyarország ezért van jelen Afganisztánban, több közép-európai ország pedig Maliban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató