2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Pénzmegvonással büntethet az EU a "melegellenes" törvény miatt

Az Európai Bizottság egyenlőségügyi biztosa a lengyel városokéhoz hasonló szankciókat szorgalmaz hazánk ellen.



 
Helena Dalli a Reuters szerint arról beszélt: „Brüsszel kész olyan intézkedéseket meghozni, mint az LMBT-mentes zónákat létrehozó lengyel régiókkal szemben. Az üzenet az, hogy ha nem tartod tiszteletben az Európai Unió demokratikus vagy egyenlőségi értékeit, akkor nem vagy jogosult pénzt felvenni a projektedre” – közölte az uniós biztos.

Az EU egy évvel ezelőtt hat lengyel város testvérvárosi kapcsolatokra benyújtott projektjének finanszírozását tartotta vissza, amiért azok felléptek az „LMBT mentes övezetként” határozták meg magukat.
A pénzmegvonás miatt a lengyel régió megváltoztatta politikáját

Dalli azt mondta: „Úgy gondoljuk tehát, hogy ha ezt kivetítjük arra, ami Magyarországon történik, akkor ugyanez lehet a hatás, de az EU előbb megvizsgálja minden ilyen lépés jogszerűségét”

Az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsa a jövő héten tárgyalhat a pedofiltörvényről, mondta Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára. Clément Beaune szerint kifejezetten aggódnak a jogszabály miatt.

„Eddig is voltak jogállami problémák Magyarországon, az viszont teljesen új, hogy szándékosan és direktben céloznak egy adott embercsoportot, ebben az esetben az LMBTQ-embereket” 
– jelentette ki a francia politikus.

Beaune a lapnak azt mondta: „két dolgot lehet ilyenkor csinálni. Az egyik a politikai nyomás, mivel ahhoz, hogy egy problémával kezdjünk valamit, először nevén kell nevezni és beszélni róla. A másik az, hogy a célba vett embereket közvetlenül támogatják a negatív hatásokkal szemben.”

Élesen elítélte a magyar törvényt a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere. Michael Roth szerint „az Országgyűlés vonatkozó döntése újabb súlyos állami diszkrimináció az LMBTIQ emberek ellen. Ez a törvény ellentétes mindazzal, amit közös európai értékeinknek tekintünk. Teljes szolidaritás és támogatás az LMBTIQ embereknek Magyarországon” – tette hozzá a szociáldemokrata politikus, akinek üzenetét a budapesti Német Nagykövetség is kitette szerdán kora délután. Hasonlóan vélekedett Dider Reynders jogérvényesülésért felelős belga biztos is. 

Aggodalmát fejezte ki a törvény miatt az Amerikai Nagykövetség is. „Az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is” – írták közleményükben.

A jogszabályt kedden 157 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály egyebek mellett megtiltja a homoszexualitás és a nemváltás megjelenítését és népszerűsítését 18 év alattiaknak, és csak nyilvántartott civil szervezetek számára engedélyezi, hogy előadásokat, felvilágosítást tartsanak a témában.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató