2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Dráma: Vádat emeltek Gődény György ellen

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért a „járványszkeptikus” gyógyszerészre.


Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés miatt emelt vádat Gődény György ellen a Nyíregyházi Járási Ügyészség – tudta meg a 24.hu. A „járványszkeptikus” gyógyszerzész ügye már húzódik egy ideje; a vádemelés azért csúszott mostanra, mert az ügyészi döntés előtt Gődénynek volt egy hónapja arra, hogy átolvassa a róla szóló iratokat.

A vádirat lényege szerint Gődény tavaly novemberben „A választás szabadsága” címmel olyan írást jelentetett meg a saját internetes oldalán – majd közösségi oldalain –, amelyben valótlan és megalapozatlan állításokat tett a vészhelyzetről és a járvány elleni védekezésről. Az ügyészek szerint a gyógyszerész állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék és a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek.

Gődény Györgyöt december 11-én hajnalban vitte el a rendőrség a lakásán tartott házkutatás után. A nyomozók informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le nála. A gyógyszerészt még aznap kiengedték a rendőrségről, másnap már a saját könyvének dedikálására is elment, igaz, a helyszínre nem engedték be.

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztésért egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje Gődényt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató