2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Transznemű súlyemelő is indul a tokiói olimpián

Laurel Hubbard lesz az első transznemű sportoló, aki megmérettetheti magát a játékokon.



 
Új-Zéland színeiben fog játszani először transznemű sportoló az olimpián, miután beválasztották az olimpiai csapatba – számolt be az ESPN.

Történelmet ír a korábban férfiak ellen játszó atléta

A 43 éves Laurel Hubbard a nemváltása előtt 2013-ig a férfi mezőnyben játszott. Korábban ezüstérmet nyert a 2017-es világbajnokságon, majd aranyérmet szerzett 2019-ben a Csendes-óceáni játékokon Szamoában. Részt vett még a 2018-as nemzetközösségi játékokon is, ahol azonban eltörte a karját.

„Hálás vagyok az új-zélandiak kedvességéért és támogatásáért” – nyilatkozta Hubbard. Hozzátette: „Amikor eltörtem a karomat a nemzetközösségi játékokon 3 évvel ezelőtt, azt mondták, hogy a sportolói karrierem valószínűleg véget ért. Azonban a támogatások, a biztatások és a szeretet kihozott a sötétségből”.

Nem mindenki tapsol, de a Új-Zéland kitart az álláspontja mellett

Több kritika is érte azt az új szabályozást, amely lehetővé tette Hubbardnak a női mezőnyben való részvételt. A belga Anna Vanbellinghen, aki valószínűleg Hubbard ellen fogja megmérettetni magát „rossz viccnek” nevezte a transznemű sportoló jelenlétét a női mezőnyben.

Bárki, aki már ilyen magas szinten emelt súlyt tudja jól: ez a helyzet nem fair a sporttal és az atlétákkal szemben”

– jelentette ki Vanbellinghen.

A kritikák ellenére az új-zélandi olimpiai bizottság igazgatója, Kereyen Smith azt nyilatkozta, hogy mindenki számára világos, hogy Hubbard megfelel a részvételi feltételeknek. „Elismerjük, hogy a nemi identitás a sportban egy nagyon érzékeny és bonyolult ügy, amely egyszerre megköveteli az emberi jogok és a fairség közötti egyensúlyt” – nyilatkozta Smith. Hozzátette azonban: „Mint Új-Zéland csapata, nagyon erős kultúránk van a befogadás és a mindenkit megillető tisztelet terén. Elkötelezettek vagyunk minden alkalmas új-zélandi atléta támogatásával kapcsolatban”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató