2021. szeptember 19. - Vilhelmina
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°11°

[email protected]ás: A kínai elnöknek írtak levelet a moslék miniszterelnök-jelöltjei

Jelezték: bármelyiküket választják is meg, haladéktalanul leállítják a két nagy magyar–kínai projektet, a Fudan Egyetemét és a Budapest–Belgrád vasútvonalét.

Tudatjuk a kínai államfővel: nem kérünk a magyar adófizetőknek több száz milliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem beruházása mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának haladéktalan leállítását vállaljuk”– írják az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közösen jegyzett, Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság elnökének szóló levelükben, amelyet egyikük, Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére fogalmaztak meg.

A levélben, amelyet Karácsony mellett Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Pálinkás József írt alá, kijelentették: a projektek „jelenlegi feltételek mellett való megépítése nélkülözi a magyarországi politikai erők közötti egyetértést, valamint a közvélemény többségének támogatását. Ennek legfontosabb oka, hogy a két beruházás előkészítése átláthatatlan, azokat a magyar kormányzat titkolózása övezi, ráadásul az előrehaladottabb vasúti beruházás környékén már megjelentek a jelenlegi magyarországi kormányzat gazdasági holdudvarának képviselői”.

Azt is írták, hogy

bármelyikük is lesz Magyarország következő miniszterelnöke, a választók többségének nyilvánvaló akaratával összhangban haladéktalanul leállítják a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Fudan Egyetem budapesti campusának a jelenlegi feltételek mellett való megépítésére irányuló beruházást,

és ennek következtében nem kívánnak élni az ezen projektek keretében a jelenlegi kormányzat által Magyarország számára igényelt hitellel sem”.

Az aláírók szerint „a szuverenitásról szóló kormányzati propaganda az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazugsága”, Orbán Viktor kormányzása alatt ugyanis Magyarország szuverenitása nem erősödött, hanem gyengült. „A nyugati szövetségeseinkkel való szembefordulás után nem az energetikai, pénzügyi vagy politikai függetlenségünk lett nagyobb, hanem a függőségünk. Méghozzá olyan hatalmaktól, amelyek számára a demokrácia éppúgy kínai, ahogy az Orbán Viktor számára. Pont az ilyen alkuk, pont az ilyen üzletek, az ilyen kiszolgáltatottság tagadásaként jött létre a rendszerváltozáskor a szabad Magyarország. Most is ez a tét.”

A moslék miniszterelnök-jelöltjei jelezték: a Kínai Népköztársaság és Magyarország társadalmi rendszerének különbözősége ellenére is arra törekszenek, hogy a két ország között folytatódjék a közös érdekeket szolgáló együttműködés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató