2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Tíz év után kamatot emelt az MNB

A várakozásoknak megfelelően keddi ülésén megemelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa: a testület harminc bázisponttal 0,9 százalékra emelte az irányadó kamatot. Közel tíz éve nem volt példa jegybanki alapkamat-emelésre Magyarországon–olvasható az Index cikkében. 

Az elemzői várakozásoknak és a jegybanki vezetők korábbi nyilatkozatainak megfelelően az MNB megemelte az alapkamat szintjét, amely szerdától 0,9 százalék. A kamatdöntés előtt a forint árfolyama 354 körül mozgott az euróval szemben, jelentős kilengések nem voltak az árfolyamban kedden. A 14 órás kamatemelést követően gyengülni kezdett a forint: az euróval szemben egészen 355 fölé ugrott az árfolyama pár percen belül, 14.50 körül pedig már 356,2 körül mozgott a kurzus, majd erősödni kezdett.

A jegybank honlapjára felöltött közleményből az is kiderült, hogy a kamatfolyosó két szélén nem módosított a monetáris tanács, az egynapos jegybanki betét kamata maradt mínusz 0,05 százalék, míg az egynapos hitelé 1,85 százalék.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató