2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A világsajtó a hősies magyar válogatottat ünnepli

Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar labdarúgó-válogatott egy kicsit mindenkinek a kedvence lett, aki követi az idei Európa-bajnokságot. Azok után, hogy Marco Rossi csapatát a halálcsoportba és minden idők legerősebb négyesébe sorsolták, a válogatott nemhogy nem szerepelt le, de az utolsó meccs 84. percéig továbbjutásra állt. Ekkor azonban jött Leon Goretzka, aki kiegyenlített és ezzel megmentette az otthon játszó Németországot az újabb lebőgéstől. 

A nemzetközi sajtó szemében a teljes magyar csapat mellett ő a nap hőse, számunkra pedig ez erős déja vu-t okoz, hiszen szombaton hasonló volt a kontextus Antoine Griezmann és a francia válogatott esetében, amellyel 1–1-re végzett válogatottunk a Puskás Arénában. Nézzük, hogyan számoltak be a legnevesebb újságok és portálok a kedd esti, müncheni drámáról.

Kezdjük a német sajtóval. A Bild meglehetősen provokatív címmel indít („Továbbjutottunk, de senki nem tudja, miért"), majd megemlíti, hogy a német futball egy hajszállal menekült meg az újabb leégéstől, bár pokolian közel volt a 2018-as világbajnoki blamához. (Akkor a csoportkört sem élte túl Joachim Löw együttese.)

A Kicker sem ontja a pozitív jelzőket a Nationalelfre, ellenben méltatja a magyar válogatottat.

 „A magyarok a vezető góljuk után azt a taktikát alkalmazták, amivel a franciák ellen is kiharcolták a döntetlent. Beleálltak a párharcokba, a széleket remekül zárták, Gosensnek és Kimmichnek sem hagytak területet. A németek közel sem hozták a portugálok ellen látott formát, ötlettelenek voltak a rendkívül szervezett ellenféllel szemben.”

A sportlap szerint Goretzka volt a jolly joker, a magyarok pedig emelt fővel búcsúzhatnak az Eb-től. 

A papírformának megfelelően a magyar csapat a csoport utolsó helyén végzett. Ezek a puszta tények, amik azonban korántsem festenek teljes képet erről a csapatról.

Az angol, olasz és spanyol vezető portálok is a német válogatott megmenekülésére fűzik fel a sztorit. A Guardian arról ír, hogy Löwék hat percre volt a csoport utolsó helyétől, a Daily Mail a legnehezebb csataként emlegeti a meccset, a Sun pedig egyenesen szívszorítónak titulálja Goretzka találatát, és a lap szerint a legjobb 16 közé bebotladozó németek ellen semmi félnivalója nincs az angol válogatottnak, amely kedden a Wembleyben fogadja Manuel Neueréket.

A spanyol Marcáé talán a legfrappánsabb megközelítés:

A németek elkerülték a katasztrófát a hősies magyarok ellen. A halálcsoport majdnem halálos lett Németországnak

Az AS és a Mundo Deportivo is végsőkig küzdő, jól védekező magyarokról, valamint elmaradt csodáról ír.

Olaszországban Marco Rossi miatt kiemelt figyelem övezte a magyar válogatott szereplését. A La Gazzetta dello Sport tündérmeseként jellemzi a müncheni estét, amely hat perc híján beteljesült, a többi lap pedig Goretzkát a megmentő szerepében tünteti fel, aki révén a német válogatott végül elkerülte a hatalmas égést. 

Az amerikai ESPN-en részletes elemzés jelent meg a találkozóról, aminek szerzője, Gabriele Marcotti így fogalmaz:

Németország annak ellenére maradt életben, hogy a magyar válogatott jobban és okosabban játszott, keményebben küzdött. Jogi Löwnek egy opciója maradt, behozni rengeteg támadót, ami végül be is jött neki. Az ember ilyenkor csak reménykedni tud, hogy sikerül és akkor ő a király, pedig erre csak akkor van szükség, amikor az alaptaktika csődöt mond.

Marcotti kiemeli Rossi remek stratégiáját és a szervezett védekezést, amivel sem Löw, sem a német játékosok (főleg a szélsők) nem tudtak mit kezdeni.

A román média is az egekig magasztalta a magyar válogatottat.

Az MTI szemléje szerint a korábbi szövetségi kapitány, Victor Piturca a Pro TV szakértőjeként gratulált a csapatnak és Marco Rossinak, valamint sajnálatát fejezte ki a kiesés miatt. A Digisporton az egykori válogatott csatár, Ilie Dumitrescu a magyarok szervezettségéről és mentális erejéről beszélt, valamint szintén gratulált, miközben a csatorna képernyőjén a „Tisztelet, Magyarország!" felirat volt látható.

AZ EUROSPORT ROMÁN NYELVŰ HONLAPJÁN MEGJELENT ÍRÁS SZERZŐJE „MÁGIKUSNAK" NEVEZTE A MAGYAR VÁLOGATOTTAT, AMELY ANNAK ELLENÉRE JÁTSZOTT „SZENZÁCIÓSAN", HOGY SENKI NEM ADOTT NEKI ESÉLYT A HALÁLCSOPORTBAN.

A szerző szerint Marco Rossi megmutatta, hogy egy kis, sztárokat nélkülöző ország is képes esélyesként játszani a nagyok ellen, ha egységes és szervezett csapatként küzd.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató