2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Visítsatok károgók! A magyar válogatott milliárdokat keresett az Eb-n

Világszerte szurkolók millióinak rokonszenvét vívta ki Európa-bajnoki szereplésével a labdarúgó-válogatott, amely forintban milliárdokat keresett azzal, hogy pályára lépett a tornán, s ráadásul két döntetlent is játszott.

Az olasz Marco Rossi szövetségi kapitány együttese az Izland elleni pótselejtezőn elért 2-1-es sikerrel már garantáltan

9,25 millió euró (3,2 milliárd forint) bevételt szerzett a labdarúgó-szövetségnek (MLSZ).

De az Eb-halálcsoportban a világbajnok Franciaország (1-1) és a Németország (2-2) elleni döntetlennel kétszer 750 ezer eurót, összességében 1,5 millió eurót (523,5 millió forintot) még hozzácsapott ehhez. A csapat sajnálhatja, hogy nem volt szerencsésebb, és nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe, hiszen az még újabb 2 millió eurós (698 millió forintos) bónuszt hozott volna.

A 2016-os Eb-hez képest az európai szövetség (UEFA) 24 százalékkal magasabb pénzdíjat garantál, eddig a legtöbbet a hibátlan olaszok, hollandok és belgák gyűjtötték be, 13,75 millió eurót (4,7 milliárd Ft-t).

A válogatott játékosai a szereplésük alapján részesülnek a jutalomból. Mindhárom Eb-csoportmeccset Gulácsi Péter kapus és az előtte húzódó védőtrió, Willi Orbán, Botka Endre, Szalai Attila játszotta végig, ők számíthatnak a legmagasabb díjazásra. Négy éve fejenként átlagban mintegy 50 millió forintot kaptak a focisták, vélhetően most is hasonló lesz a díjazásuk.

De a transfermarkt.de weboldal által 74 millió euróra (25,8 milliárd Ft-ra) taksált csapat igazán nagy nyeresége az átigazolási időszakban válhat kézzelfoghatóvá. Több játékosunk remekelt, aminek köszönhetően előkelőbb klubhoz is igazolhatnak a nyáron. A török Fenerbahcéban szereplő Szalai Attilát például a spanyol bajnok Atlético Madrid és a Bajnokok Ligája-induló olasz Atalanta is kiszemelte, de korábban az angol Leicester is érdeklődött iránta. Jelenleg 7 millió euróra (2,5 milliárd Ft-ra) tartják az értékét, de csak több mint 20 millió euróért (6,9 milliárd Ft-ért) engedné el a klubja.

– Ennyi alatt nem állunk szóba senkivel – jelentette ki Ali Koc, a Fener elnöke.

Így jutalmaz az UEFA

Csoportkörbe jutás: 3,2 milliárd forint

Csoportkörös győzelem: 523 millió

Csoportkörös döntetlen: 261 millió

Nyolcaddöntő: 698 millió

Negyeddöntő: 1,1 milliárd

Elődöntő: 1,7 milliárd

Ezüstérmes: 2,4 milliárd

Eb-győzelem: 3,5 milliárd

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató