2021. szeptember 18. - Diána
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°14°

Von der Leyen: Az új magyar törvény egyértelműen szembemegy az uniós értékekkel

Az új magyar törvény egyértelműen szembemegy azokkal az értékekkel, amelyeket az európai uniós szerződések is világosan magukba foglalnak: a méltósággal, a megkülönböztetésmentességgel, az emberi jogokkal, a kisebbségek védelmével - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben, a szexuális nevelésről szóló magyar jogszabályra utalva.Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján a sok vitát kiváltó törvénnyel kapcsolatos csütörtök esti vitáról Ursula von der Leyen elmondta: a tagállami vezetők "szükséges és tárgyilagos megbeszélést folytattak, amely ugyanakkor nagyon érzelemdús és személyes is volt".

"Ez a kérdés az emberek identitását, érzéseit és méltóságát érinti - mi mindezekért kiállunk az Európai Unióban"

- hangsúlyozta.

Mint mondta, az EU végrehajtó szervének vezetőjeként már a múlt héten kifejezte aggodalmát a magyar törvény miatt, és ezekkel az aggályokkal "a legtöbb tagállami vezető egyetértett". Hozzátette: a bizottság tüzetesen megvizsgálta a szóban forgó jogszabályt, és levelet küldött a magyar kormánynak a törvény jogilag vitatott pontjai miatt, tehát most Magyarországon a sor a válaszadásra.

"Az EU az értékek uniója is, a másokkal szembeni tolerancia az egyik alapvetése. Megvédjük polgárainkat abban, hogy azt szeressék, akit akarnak" - fogalmazott a brüsszeli bizottság német elnöke.

Angela Merkel egyébként azt mondta: ellentmondásos, de “nagyon őszinte” vita folyt a tegnap esti EU-csúcson a magyar pedofiltörvényről. A Politico forrásai szerint a legkeményebben Rutte holland miniszterelnök támadta Orbán Viktort.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató