2021. szeptember 17. - Zsófia
EUR : 348.9
USD : 296.38
Időjárás ikon21°16°

Százezren vonultak a tel-avivi Pride-on

Az izraeli államfő szerint 2021-ben az LMBT-közösség minden árnyalata beilleszkedett már az izraeli mindennapokba.


 
Több mint százezren vonultak fel a tel-avivi melegbüszkeség-meneten pénteken – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet pénteken. A koronavírus-járvány miatti egyéves szünet után ismét tömegek meneteltek Tel-Avivban az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) közösség és tagjainak társadalmi elfogadásáért küzdő 21. büszkeség parádén. Hat, óriási, színes teherautó állt a színpompás ruhákba öltözött, táncoló, és a melegbüszkeség-mozgalom szivárványszínű zászlóit lengető felvonulás élén, amely Tel-Aviv tengerparti sétányán vonult végig, és a Charles Clore Parkban hatalmas szabadtéri bulival zárult.   

„Ünnepeljenek, élvezzék az eseményt”

Az egészségügyi minisztérium a koronavírus-járvány negyedik hullámának megjelenése miatt azt javasolta, hogy nagy tömegben az emberek a szabad ég alatt is viseljenek maszkokat. „Ünnepeljenek, élvezzék az eseményt, de kövessék az utasításokat is, hogy megőrizzük mindenki biztonságát, és megtarthassuk szokásainkat” – kérte a vállaltan meleg Nicán Horovic egészségügyi miniszter a felvonulás előtt. „Tel-Aviv-Jafó büszkeségrendezvényei régi hagyományok, amelyek középpontjában az egyenlőség, az elfogadás, valamint az emberi és állampolgári jogok állnak” – mondta Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere. „Tel-Aviv-Jafó otthont jelent minden itt élő közösség számára, és büszke arra, hogy úttörő város, és nemzetközi ihletforrás lehet az LMBT-közösség szemléletében. Idén minden eddiginél jobban fogunk együtt ünnepelni, együtt vonulni és együtt küzdeni az egyenlőségért” – tette hozzá Huldai.   

Reuven Rivlin államfő ünnepi videobeszéddel köszöntötte a felvonulókat, amelyben hangsúlyozta, hogy 2021-ben az LMBT-közösség minden árnyalata beilleszkedett már az izraeli mindennapokba, több tízezer családban nevelik a közösség tagjai odaadással és hatalmas szeretettel gyermekeiket.

„Családként törődnek, ölelik magukhoz gyermekeiket, nincs mit mondani erről, családok.
Noha még nem ért véget az út, s még mindig küzdötök alapvető jogaitokért, hogy azok lehessetek, akik vagytok, és szívetek parancsa szerint éljetek, de már Izrael hatalmas része megnyitotta előttetek a szívét” – hangsúlyozta Rivlin. „Nagy szeretettel elfogadnak titeket a központban és a periférián is a szombati asztaloknál, a hadseregben, az állami szolgálatokban, és az államelnöki rezidencián is. Legyen áldás rajtatok!” – zárta szavait a hamarosan leköszönő izraeli államfő.   

A koronavírus-járvány előtti években több tízezer külföldi turista érkezett az évente megrendezett tel-avivi büszkeségmenetre, de idén főként a helyiek alkották a tömeget. Nemcsak az LMBT-közösségek tagjai, hanem támogatóik is velük vonultak, akik ezzel kívánják jelezni, hogy egyetértenek a menet társadalmi egyenlőséget, jogegyenlőséget célzó követeléseivel. Kétezer rendőr biztosította az eseményt, és 300 kamerát is elhelyeztek az út mentén az esetleges atrocitások rögzítésére. Még a menet indulása előtt letartóztattak egy férfit, akinél számos támadóeszközt találtak.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató