2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nem utalhat Németországban az Oktoberfestre a "sivatagi másolat"

Nem utalhatnak Németországban a híres müncheni sörünnepre, az Oktoberfestre a Dubajban tervezett sörfesztivál szervezői egy pénteki müncheni bírósági döntés értelmében.



A határozat szerint olyan reklámszlogenekkel, mint az Oktoberfest Goes Dubai, azt a látszatot keltik a szervezők, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt és idén is lemondott müncheni Oktoberfestet, a világ egyik legnagyobb és 210 éves múltra visszatekintő népünnepélyét az Egyesült Arab Emírségekbe költöztetnék.

A Charles Blume színész és Dirk Ippen volt müncheni vendéglős szervezte dubaji Oktoberfest október 7-én kezdődik, fél évig tart és 30 nagy sátorban, 400 ezer négyzetméteren, vagyis a müncheninél nagyobb területen várja a vendégeket.

A perben a bajor főváros azzal érvelt, hogy a sörfesztivál sivatagi "másolata" visszaél az Oktoberfest világhírével, árt a müncheni rendezvény jóhírének és tisztességtelen üzleti gyakorlatot folytat, amikor a bajorországi népünnepélyhez kötődést sugallja, például azokkal a reklámfotókkal, amelyek a müncheni sörünnep képei láthatók, ráadásul az ikonikus óriáskerékkel a háttérben.

Az Oktoberfest vezetője, Clemens Baumgärtner szerint a sivatagi rendezvény olyan súlyos kárt okozhat a bajorországi sörünnep hírnevének, hogy a vendégek akár hátat is fordíthatnak az eredeti fesztiválnak. Elítélte, hogy a szervezők az Oktoberfest járvány miatti elmaradását próbálják felhasználni haszonszerzésre.

Az Egyesült Arab Emírségekben tervezett gigasörfesztivál szervezői azzal érvelnek, hogy reklámkampányukban név szerint nem hivatkoznak Münchenre, másfelől a szervezést még azelőtt elkezdték, hogy lefújták volna a müncheni Oktoberfestet, így nem lehet őket azzal vádolni, hogy az átköltöztetés látszatát keltik.

A bírósági határozat csak Németországban tiltja a dubaji Oktoberfest megtévesztőnek minősített promócióját.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató