2023. március 25. - Irén, Írisz
EUR : 388.21
USD : 361.93
Időjárás ikon15°10°

Hágában magyar zászló váltotta a szivárványt

Hágában is indulatokat gerjeszt a szivárványvita: ezúttal magyar lobogó került a magyar nagykövetség épületére, amelyet pár napja még hatalmas szivárványos zászlóba öltöztettek. Egy magyar éttermet működtető holland lapunknak arról beszélt: kifejezetten megkülönböztetőnek tartja az elmúlt napok történéseit, feljelentést is tett a Hollandiában élő magyarokkal szembeni diszkrimináció miatt.

Múlt péntek délelőtt Magyarország hágai nagykövetségénél a holland liberális párt, a D66 egyik képviselőjének közreműködésével történt LMBTQ-akció: egy közel huszonöt méteres szivárványzászlót akasztottak a diplomáciai képviselet épületének kerítésére, ami majdnem egy óráig ott lógott. A lobogót végül rendőri intézkedés nyomán távolították el. Ezt mindössze órákkal megelőzően, péntekre virradóra pedig az Amnesty International világította ki szivárványszínekkel az impozáns épületet – utóbbiról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában tegnap.
 
A Magyar Nemzet munkatársa a hágai épületnél járt, ahol immáron egy magyar zászló, valamint egy „Tiszteletet Magyarországnak!” feliratú tábla díszítette ugyanazt a kerítést. Ezúttal egy háromtagú, Hágában élő magyar család érezte úgy, hogy hangot kell adnia felháborodásának: Majorné Farkas Anikóék

vitték a piros-fehér-zöld trikolórt a nagykövetséghez, hogy több tiszteletet követeljenek hazánknak.

Mint mondták, tizenkét éve élnek Hollandiában, s nemcsak a szivárványos vita elmérgesedése, a pénteki akció lepte meg őket, hanem az is, hogy például a magyar nagykövetség Facebook-oldalán nem akadt több felháborodott magyar.

A helyi sajtó és a politika is élvezi a helyzetet?

Hágában viszont olyan hollandokkal is találkoztunk, akik kikérték maguknak Mark Rutte szavait. Marco van den Boomgaard sikeres magyar éttermet működtet a városban, s mint mondja, a holland kormányfő kritikája, valamint a pénteki incidens után

feljelentést tett a rendőrségen a magyarokkal szembeni diszkrimináció miatt.

– Nem tudok egyetérteni vele, ha bárkire valami olyasmit akarnak ráerőltetni, amit ő maga nem akar. Ez a helyzet most a magyar nemzettel. Azt pedig kifejezetten rossz üzenetnek tartom, hogy Mark Rutte Magyarország térdre kényszerítéséről beszélt – mondta lapunknak Marco van den Boomgaard, aki elmondása szerint kíváncsian várja a hatóságok válaszát. – Miért kellene hagyni, hogy a magyarokat valami olyasmivel vádolják, ami nem igaz? A holland sajtó és a holland politikai elit pedig örömmel gerjesztik a mostani helyzetet – fogalmazott.

Mivel Hollandia húsz éve, a világon elsőként legalizálta a melegházasságot, okkal mondhatjuk, hogy az LMBTQ-közösség jogainak tekintetében a világ leginkább progresszív országai közé tartozik. Az erről szóló felvetésünkre a holland férfi viszont azt mondja:

ő maga kétgyermekes családapaként inkább a magyar kormány gyermekvédelmi intézkedéseit tartja haladónak

– legalábbis Európa mostani állapotában.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató