2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Bloomberg: Jogi lépésekre készül az EU a lengyel "LMBTQ-mentes övezetek" miatt

A lap cikke külön megemlíti Magyarországot is - írja a HVG.

Jogi lépéseket tervez az Európai Unió a lengyel kormánnyal szemben az LMBTQ-emberek jogainak megsértése miatt – írja a Bloomberg. Négy, az ügyet jól ismerő személytől származó, egybehangzó információra hivatkoznak.

A lépéseket akár már a jövő hónapban megteheti az EU a lap szerint. Az Európai Bizottság (EB) nem kommentálta az értesüléseket.

Az uniós fellépés oka, hogy több lengyel tartományt, illetve várost úgynevezett „LMBTQ-mentes övezetnek” nyilvánította azok vezetése. Bár jogi szempontból üres fogalomról van szó, a helyi döntéshozók erre hivatkozva minden melegbarát rendezvényt betiltanak. A Bloomberg szerint a 38 milliós ország közel harmadában lobbizták már ki ezt különféle ultrakonzervatív katolikus és radikális jobboldali csoportok. Az „LMBTQ-mentes övezetek” deklarálása több lengyelországi bíróság ítélete szerint is alkotmányellenes, illetve diszkriminatív.

A lengyel kormány részéről rendszeresek az ehhez hasonló, diszkriminatív lépések. Ezek egy részét az ILGA-Europe brüsszeli civil szervezet itt foglalta össze nemrég. A szervezet szerint a Lengyelországban élő LMBTQ emberek helyzete még azokénál is rosszabb, akik Magyarországon élnek.

Magyarországot egyébként külön megemlíti a Bloomberg, mint a másik olyan országot, amivel folyamatosak az EU konfliktusai jogállamisági kérdésekben. Felidézik az EB múlt heti levelét is, amiben arra figyelmeztették a magyar kormányt: a nemrég elfogadott homofóbtörvény életbe lépése nemcsak az EU Alapjogi Chartájában foglalt elveket sértené, hanem az uniós belső piac működését is akadályozhatná.

Az esetleges uniós jogi lépések ilyen helyzetekben évekig is húzódhatnak. Ilyenkor elsőként az EU értesíti az érintett országot, aminek a vezetése több lehetőséget is kap a megnevezett problémák korrigálására. Ha az EB szerint ezt nem sikerült megtenniük, az ügyet az Európai Bíróság elé vihetik, amely – ha az érintett ország továbbra sem együttműködő – büntetést szabhat ki az uniós jogok megsértéséért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató