2021. augusztus 02. - Lehel
EUR : 357.62
USD : 300.34
Időjárás ikon36°20°

6,2 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon az IMF

A Nemzetközi Valutaalap tovább javította a magyar GDP-növekedésre vonatkozó korábbi előrejelzését. 4,3-ról 6,2 százalékra javította a 2021-es magyar gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az IMF a Telex beszámolója szerint.

A Nemzetközi Valutaalap a 4. cikk szerinti éves felülvizsgálatában alapvetően elismerően nyilatkozik a magyar kormány válságkezeléséről.

Azt írják, a döntéshozók válasza a krízisre jelentős volt és idejében érkezett. Az MNB likviditásnövelő intézkedéseiről is hasonlóan vélekednek, és arról is szólnak, hogy a válságra adott monetáris politikai válasz megfelelő volt, az infláció átmeneti kiugrása pedig elfogadható. Szerintük a közeljövőben a monetáris kondíciók mérsékelt szigorításánál többre nem lesz szükség.

A 6,2 százalékos GDP-előrejelzés azért is lényeges, mert Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban jelentette be, hogy ha eléri az 5,5 százalékot a 2021-es növekedés, akkor a gyereket növelő szülők az átlagbér szintjéig visszakapják az év során befizetett szja-jukat.

Az értékelésben javaslatokat is megfogalmaz az IMF; egyebek mellett arról írnak a szakértők, hogy Magyarországnak a jövőben prioritásként kell kezelnie a válság okozta sebek begyógyítását és a gazdaság fenntarthatóbbá, rugalmasabbá tételét. E célok elérésében segíthet szerintük a kkv-k célzott támogatása, a megerősített szociális védőháló, valamint az infrastruktúrába és a humántőkébe történő beruházás.

Fontos a gazdaság környezetbarátabbá tétele is; ezt az IMF szerint magasabb szén-dioxid-árazással kell támogatni, illetve előnyös lenne a zöld beruházásokat átlátható adótámogatásokkal ösztönözni. Az IMF szerint a magyar államnak spórolnia kellene a közszféra bérein: a GDP-arányos állami bérköltségek további csökkentését javasolják a költségvetési mozgástér növeléséhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató