2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Eltávolítják az egykori rabszolgatartók és "fehér felsőbbrendűséget" hirdetők szobrait a Capitoliumból

A demokrata többségű képviselőház megszavazta, hogy eltávolítják az amerikai törvényhozás épületéből, a Capitoliumból azoknak a történelmi alakoknak a szobrait, akik a "fehér felsőbbrendűség" elkötelezett támogatói voltak, így több egykori konföderációs vezető szobrának sincs maradása.


A Guardian cikke szerint a jogszabály elrendeli minden olyan személy szobrának eltávolítását, aki szolgált az Amerikai Konföderációs Államok haderejében vagy az abban részes tagállamok katonai erőinél vagy kormányainál. A szavazás 285:120 arányban ment át,

67 republikánus képviselő is a jogszabály mellett szavazott, minden jelen lévő demokrata mellett.

A jogszabály három olyan ember szobrának eltávolítását írja elő, akik támogatták a rabszolgaságot és a szegregációt, így John Calhoun, Charles Aycock és James Clarke szobrait biztosan eltávolítják az épületből. De nem maradhat Roger Taney mellszobra sem, ő írta a legfelsőbb bíróság azon ítéletét 1857-ben, amivel megtagadta a rabszolgáktól az állampolgárságot.

A helyére Thurgood Marshall, az első fekete főbíró szobra kerül, aki 1967-ben megnyerte azt az úttörő jelentőségű pert, amely kimondta, hogy alkotmányellenes az iskolai szegregáció.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató