2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Minden hivatalos kormányzati Facebook-oldalt törölnek Németországban

A német vezetés megelégelte, hogy a tech óriás nem tartja be az uniós adatvédelmi rendeletet.

A német kormány a 2021-es esztendő végéig az összes kormányzati Facebook-oldalt törölni fogja – jelentette be a német szövetségi adatvédelmi biztos. Ulrich Kelber a múlt hónapban minden kormányzati szervnek levelet írt, melyben arra kérte a hivatalvezetőket, töröljék az általuk vezetett szervezeti egységek hivatalos oldalait a legnagyobb közösségi platformról.

A hivataloknak a végleges törlést 2022. januárig kell végrehajtaniuk. 

Mindez azt jelenti, hogy több millió követőt veszítenek el a hivatalos német kormányzati oldalak. A német Egészségügyi Minisztériumnak például jelenleg több mint 760 ezer követője van, úgy néz ki azonban, hogy már nem sokáig. Az elkövetkezendő hónapok során fokozatosan megszűnik az információ átadás és megosztás a Facebookon. 

Kelber ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a közösségi médiában való megjelenés fontos az állampolgárokkal való kapcsolattartás szempontjából, ezért is várt eddig a döntés meghozatalával. Azonban a kormánynak példát kell mutatnia az emberek számára, az adatvédelmi törvények ugyanis mindenkire, még a legnagyobb közösségi platformok üzemeltetőire is vonatkoznak. 

Az ügy hátterében az áll, hogy a Facebook nem hajlandó információt megosztani azzal kapcsolatban, hogy az oldalkezelő felületén (Facebook Pages) keresztül milyen típusú adatgyűjtés és adatfelhalmozás folyik.

Az adatvédelmi szabályok a magányszemélyek, kormányzati szervek és vállalatok által létrehozott Facebook-oldalakra is vonatkoznak, ami viszont azt jelenti, hogy az üzemeltetők jelenleg nem tudják betartani az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) átláthatóságra vonatkozó passzusait. Így például nem képesek a rendeletben elvárt módon tájékoztatni Facebook-oldaluk követőit arról, hogy mi is történik az általuk megosztott adatokkal. 

A Facebook az oldalakon gyűjtött adatokat célzott hirdetésekhez használja fel, a német kormány kezdeményezése pedig akár képes lehet komolyan befolyásolni a nagyvállalat reklámtevékenységét.

Az oldalak törlésével ugyanis a gyűjtött információ minősége is romlik,

és amennyiben például az EU is a hivatalos oldalak eltávolítsa mellett dönt, a Facebooknak komoly profitkieséssel kell számolnia az európai piacon. Így a vállalat vagy változtat üzletpolitikáján, vagy a német kormány kezdeményezését akár más európai országok és Brüsszel is átvehetik.

 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató