2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

"A barátaid szélsőségesekké váltak?" - kérdezi a Facebook

"A barátaid szélsőségesekké váltak? Erről kérdezi a Facebook a felhasználókat, miközben orwelli bizarr új funkciót tesztel a "káros tartalmak" elleni küzdelem ürügyén.

A Facebook egy új kérdést tesztel, amely megkérdezi a felhasználókat arról, hogy ismernek-e valakit, aki erőszakos ideológiával kacérkodik és közben arra is figyelmeztet, hogy mások esetleg "szélsőséges" tartalmaknak vannak kitéve - a Big Tech cég ezen frissítése sokak szerint abszolút orwelli.

A Facebook szóvivője, Andy Stone szerint a platform csütörtökön vezette be az új tesztfunkciót egyes amerikai felhasználók számára, amely része a "szélsőségesség" elleni szélesebb körű küzdelemre irányuló erőfeszítéseinek. A netezők gyorsan meg is osztották a riasztások képernyőfotóit az interneten, néhányan pedig utaltak arra, hogy milyen buktatókkal jár, ha a felhasználókat az úgynevezett szélsőségesek kiszűrésére vonják be.

Két különböző felszólítás keringett, az egyik azt kérdezi, hogy

"Aggódsz-e amiatt, hogy valaki, akit ismersz, szélsőségessé válik?",

míg a másik arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy

"a közelmúltban káros szélsőséges tartalmaknak lehetett kitéve".

"Az erőszakos csoportok megpróbálják manipulálni a dühötöket és a csalódottságotokat"- teszi hozzá az utóbbi üzenet és arra buzdítja a netezőket, hogy "most cselekedjetek, hogy megvédjétek magatokat és másokat".

Egyes kritikusok a lépést elegendő oknak nevezték, hogy végleg elhagyják a Facebookot, hiszen ha az oldal a "saját gondolkodását erőlteti rád, az a radikalizmus elég veszélyes formájának tekinthető." - mondják.

A két közlemény "támogató" forrásokra mutató linkeket is kínált és a felhasználóknak egy sor tényállást próbált felhozni, sőt az "erőszakos csoportok" közös érveinek kezelésére tett kísérletet, amelyek nagy része szerintük a bevándorlóellenes érzelmekre és a kisebbségek iránti gyűlöletre összpontosított.

"Egyes erőszakos szélsőséges csoportok tévesen azt állítják, hogy az Egyesült Államok sikeréhez az kell, hogy polgárai mindannyian egy kultúrából származzanak" - áll az egyik pontban, majd a sokszínűség "csodálatos előnyeit" magyarázza.

Forrás: Rt.com nyomán Vilaghelyzete.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató