2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kaczynski: Tizenhat európai párt közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjéről

Az Európai Unió (EU) tagországai tíz pártja, köztük a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot - közölte Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke Varsóban.

 

A dokumentumot azért fogalmazták meg, mert megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia - mondta Kaczynski, hozzátéve, hogy „ennek céljai és struktúrái nem világosak”.

„Feltételezhető, hogy olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása” - mondta Kaczynski.  

A közös nyilatkozatban rögzített kezdeményezés támogatást jelent mindazoknak, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, és folytatni akarják az eddigi együttműködést, megőrizni a szabad mozgást, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is - indokolta meg a közös fellépést a PiS elnöke.

A Fidesz “annyira elszigetelődött”, hogy ma délben egy 15 európai uniós tagország 16 pártját tömörítő szuverenista szövetség alapító tagjává vált.

A résztvevő pártok:

Fidesz – Magyarország

Prawo i Sprawiedliwość (PiS) – Lengyelország

Rassemblement National (RN) – Franciaország

Lega – Olaszország

Fratelli d’Italia – Olaszország

Vox – Spanyolország

Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) – Ausztria

Vlaams Belang (VB) – Belgium/Flandria

Bălgarsko nacionalno dviženie (VMRO) – Bulgária

Dansk Folkeparti (DF) – Dánia

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) – Észtország

Perussuomalaiset (PS) – Finnország

Ellinikí Lýsi (EL) – Görögország

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) – Litvánia

JA21 – Hollandia

Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNT-CD) – Románia

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató