2021. október 26. - Dömötör
EUR : 364.46
USD : 312.84
Időjárás ikon12°

M. Richárdot jogerősen 3 és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a Dózsa György úti baleset miatt

Bár a Fővárosi Törvényszéken továbbra is korlátozzák az újságírók belépését a tárgyalásokra, az ítélethirdetésre több tucat újságíró érkezett. A négy éve húzódó ügyben pénteken jogerős ítéletet hirdettek í írja a Telex.Az ügy elsőrendű vádlottját, M. Richárdot 3 év hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A harmadrendű vádlott – akinek utasai meghaltak a balesetben – 2 év felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Mindkét vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának bűntettében találták bűnösnek. M. Richárdot a közúti veszélyeztetés bűntettében a másodfokú bíróság is felmentette.

Vagyis azért nem kell felelnie, amiért hat éve fenékbe rúgott egy biciklist. „A fényezés többet ér, mint az életed” – a vádlottnak ez a kiszólása a másodfokú bíróság szerint is arra utal, hogy a vádlott akkor vette észre a sértettet, amikor az rácsapott az autójára.

A vád szerint 2017. május 15-én M. Richárd jogosítvány nélkül, a megengedett 50 km/órás sebességet jelentősen túllépve, 130 km/órás sebességgel haladt a XIII. kerületi Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába.

A Vágány utca felől érkező Citroën – amelynek sofőrje a harmadrendű vádlott – a lámpa zöld jelzése után a Dózsa György útról egy lendületes gyorsítással akart balra kanyarodni a Kassák Lajos utcába. A kanyar szabályos ívét azonban levágta, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert, és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő Mercedest azonban nem vette észre, így az nagy erővel csapódott neki a kanyarodó Citroënnek.

A balesetben a kanyarodó autó két utasa, egy 23 és egy 37 éves férfi meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek.

A magánzárkában volt idő gondolkodni

Az ítélethirdetés előtt a vádlottak az utolsó jogán beszélhettek. A Citroen sofőrje nem élt a lehetőséggel, egyetértett azzal, amit korábban a védője elmondott. M. Richárd azonban elérzékenyülve az ügy emberi oldaláról beszélt, ahogy ő megélte, megéli.

„A gyorshajtásért, amiért most gondolom itt vagyok, elismerem. Elismertem, hogy a gyorshajtásommal nem tudtam elkerülni az ütközést, sajnálom. Azt gondolom, hogy az egész életemet végig fogja kísérni ez a tragédia, azt kérem, hogy ne a múltam miatt és egy-két buta húzásom miatt ítéljenek meg”, mondta.

Hozzátette azt is, hogy az elmúlt öt évben elhunyt az édesanyja, a a nagymamája, életmentő szívműtétet hajtottak rajta végre, ami ráadásul több komplikációval járt, mindezt úgy, hogy mindig valamilyen korlátozások közé voltam szorítva.

„Az elmúlt hat hónap magánzárkájában volt időm végiggondolni, hogy rossz irányba haladtam. Más úton kell ezt feldolgoznom. Szeretnék visszailleszkedni a társadalomba, családot alapítani, gyereket vállalni és ha ehhez szakemberre lesz szükségem, akkor szakemberrel”

– mondta.

A büntetéseknek nem volt visszatartó ereje

M. Richárdot a jogerős ítélethirdetésre bilincsben állították elő. Azután került megint letartóztatásba, hogy szilveszterkor drogos bulit tartott a belvárosi éttermében, ahol – a gyanú szerint – nem csak fogyasztotta, terítette is a kábítószert.

A szilveszteri buli akkor már a sokadik kihágása volt. Egy héttel a Dózsa György úti baleset elsőfokú ítélethirdetése után, tavaly október 7-én rendőrök igazoltattak egy Mercedest a Váci úton. Az autóban, a volánnál M. Richárd ült. Mivel a férfinak nem volt jogosítványa, ezért szabálysértési eljárást indítottak ellene a rendőrök. Két hónappal később pedig azért jelentették fel, mert egy újpesti edzőteremben gyúrt. Mindeközben a bíróság első fokon már tárgyalja azt az ügyét, melyben M. Richárdot azzal vádolják, hogy pénzért akarta visszaszerezni bevont jogosítványát.

Bár a Dózsa György úti baleset ügyében kirendelt igazságügyi orvosszakértő szerint a férfi személyisége „impulzív, indulat vezérelt, egoista, öntörvényű, laza szabálytartása és magas rizikóvállalása miatt a büntetéseknek nincs visszatartó erejük”, M. Richárd a legutóbbi tárgyaláson arról beszélt, hogy főként a körülötte zajló „médiacirkusznak” köszönhető, hogy most itt tart.

Forrás: Telex

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató