2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Republikon-felmérés: 14 százalékkal vezet a moslékkoalíció a Fidesz előtt

A Dunakeszi központú (Pest megye 5-ös számú) választókerületet 2014-ben és '18-ban is magabiztosan hozta a Fidesz–KDNP Tuzson Bencével, ám a Republikon Intézet friss reprezentatív felmérése alapján úgy tűnik, egy összellenzéki jelölttel szemben már nem lenne ilyen egyértelmű a helyzet, sőt.- állítja a Telex.

2014-ben ebben a választókerületben 41 százalékkal nyert a fideszes Tuzson, több mint 10 százalékot vert arra a Szabó Imrére, aki mögött szinte az összes ellenzéki párt felsorakozott. A Jobbikot leszámítva, akik 16 százalékot szereztek. Aztán 2018-ban a fideszes politikus még ennél is nagyobb arányban, 43 százalékkal nyert. A DK-s Rónai Sándor 36 százalékot tudott szerezni. A Jobbik ekkor is külön jelöltet indított, aki 15 százalékot kapott.

A friss felmérésben megkérdezettek nagyon magas aránya, 85%-a mondta azt, hogy elmenne szavazni az országgyűlési választásokon, és ha már elmenne, a következő preferenciákkal:

A teljes népesség körében:

a Fidesz–KDNP listájára a megkérdezettek 36%-a,


az egységes ellenzék listájára a megkérdezettek 48%-a szavazna,


a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Mi Hazánk listáit 2-2% választaná.

A biztos pártválasztók esetében:

a Fidesz–KDNP listájára 41%,


az egységes ellenzék listájára 55%,


a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Mi Hazánk listáira 2-2% szavazna.


A felmérésben az előválasztásra is rákérdeztek. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, 40 százalék pedig azt, hogy biztosan nem menne el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató