2021. november 30. - Andor, András
EUR : 368.63
USD : 326.63
Időjárás ikon

A balfasz Kamu Geriék villamosait Németországban "grillsütőnek" nevezik

Utólag sem klimatizálhatóak a Karácsony által kiszemelt használt villamosok a német tulajdonos szerint

Három ütemben összesen 35, Frankfurtban eladósorba került kötöttpályás jármű érkezne Budapestre mintegy 7,7 milliárd forintért.


 
A tulajdonos német közlekedési vállalat, a VGF szerint utólag sem klimatizálhatók azok a frankfurti használt villamosok, amelyeket megvenne a Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza – értesült a Magyar Nemzet. A BKV szerint beszerelhető utólag a klíma, ezt jelenleg is vizsgálják. A lap hétfői számában felidézik: a főpolgármester, élve a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel még júniusban fogadta el azt az előterjesztést, amely szerint három ütemben összesen 35, Frankfurtban eladósorba került kötöttpályás jármű érkezne Budapestre mintegy 7,7 milliárd forintért. A főváros 25-30 éves szerelvényeket venne, ezek válthatnák ki a jelenleg a 47-49-es vonalon közlekedő, ötvenéves Ganz csuklós villamosokat.     

Szoros rokonság a Combino villamosokkal

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint Frankfurt éppen azért kínálja eladásra a járműveket, mert azokba utólag nem lehet klímát szerelni, és a frankfurti közlekedési vállalat weboldalán leírják az okot is: a berendezést nem bírja el a tető. A BKV viszont a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a frankfurti használt villamosok „szoros rokonságot mutatnak a Combino villamosokkal, mind a műszaki megoldásokban, mind a beépített rendszerekben, mind pedig a karbantartási feladatokban”. A BKV jelenleg vizsgálja a klímaberendezés lehetséges elhelyezésének részleteit: a statikai kérdéseket és az elektromos tápellátást. Balogh Samu,

Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint

a frankfurti használt járművek a mai budapesti villamosok döntő többségénél modernebbek.

Mint közölte, a BKV elsőként egy prototípus kocsi beszerzését tervezi, a teljes kontingens pedig akkor érkezhet, ha a tesztelés eredményei beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató