2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Gál Kinga beolvasott von der Leyennek: bizonyos kisebbségek diszkriminációja tagállami hatáskör, más kisebbségeké pedig nem?

Gál Kinga kikérdezte Ursula von der Leyent azon az európai parlamenti szerdai vitán Strasbourgban, amelyen a nemrég elfogadott magyar gyermekvédelmi törvényt veszi górcső alá a balliberális többségű testület.

Egyes tagállamok esetében nemzeti hatáskör a kisebbségvédelem, míg más tagállamok esetében nem? Vagy bizonyos kisebbségek diszkriminációja tagállami hatáskör, más kisebbségeké pedig nem?

– kérdezte a Fidesz EP-delegációjának elnöke az Európai Bizottság (EB) elnökétől.

Gál Kinga arra utalt, hogy az EB folyamatosan elgáncsolja az európai őshonos kisebbségek jogait erősítő kezdeményezéseket, mondván, hogy nincs hatásköre az ügyben. Most, a szexuális kisebbségekről szóló LMBTQ-kérdésben viszont támadja Magyarországot. Egységes támadás indult a gyermekvédelmi törvény ellen, annak ismerete nélkül. Még Magyarország térdre kényszerítésével is fenyegettek – húzta alá a strasbourgi vitában, kijelentve: pedig az uniós alapjogi charta szerint is a gyermekek mindenek felett álló érdeke az elsődleges.

A Fidesz volt európai parlamenti frakciója, az Európai Néppárt közben szivárványosra színezett Országházzal ábrázolta a magyarvitát. Szerda reggeli közleményükben azt írták: senki se tanítson diszkriminációt a gyermekeknek. Az Európai Parlament szerdai vitablokkja az Európai Tanács legutóbbi csúcstalálkozójáról szóló beszámolóval kezdődött.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke keményen ment neki a magyar szabályozásnak: megismételte, hogy véleménye szerint szégyenteljes a magyar törvény. A gyermekek védelemmel való érvelés csak kifogás – hangsúlyozta, hozzátéve: szerinte egyértelmű, hogy a magyar kormány a törvényben összemossa a pornográfiát a homoszexualitással. Von der Leyen emlékeztetett rá, hogy a bizottság minden lehetséges eszközzel fellép a jogsértések miatt. Mint azt megígérte, a jogállamisági rendelet alkalmazása során egyetlen ügy sem veszik majd el. Az Európai Bizottság elnöke nem csak Magyarországnak szólt oda az LMBTQ-jogok miatt: szerinte a lengyelországi LMBT-mentes zónák léte sem elfogadható. Európa sokszínű, az értékeink összekötnek minket – zárta az elnöknő.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató