2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megbukott, lemondott, mégis újraválasztották a svéd miniszterelnököt

Kilenc nappal azután, hogy egy bizalmatlansági szavazás következtében lemondott Stefan Löfven miniszterelnök Svédországban, ismét megválasztották.

Löfven június 28-án jelentette be lemondását, miután egy héttel azelőtt elveszítette az radikális jobboldali Svéd Demokraták által ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki – tudatta az MTI.

Lemondása után Andreas Norlén, a parlament elnöke a konzervatív Mérsékelt Párt vezetőjét, Ulf Kristerssont kérte fel kormányalakításra, aki azonban azt mondta, ehhez nem tudná megszerezni a szükséges parlamenti többséget.

Most 116 támogató szavazat érkezett mellette a 349 fős parlamentben és 60 képviselő tartózkodott. Mivel ahhoz, hogy ellenzéki abszolút többség legyen, 175 szavazat kellett volna ellene, de csak 173-an voksoltak így, a megválasztása tehát érvényes.

Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat, addig pedig Löfven továbbra is ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató