2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Pofára esés: Jourová cáfolta, hogy a Bizottság felfüggesztette a magyar helyreállítási tervet

Cáfolta Vera Jourová uniós biztos azokat a híreket, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette volna a magyar kormány 2500 milliárdos helyreállítási tervének a vizsgálatát.

A tegnapi vitában érdekes jelenet volt, amikor a belga ultraliberális Guy Verhofstadt (Renew Europe) a felszólalása elején “műsoron kívül” a maszkban a teremben ülő Vera Jourová uniós biztoshoz fordult, és megkérdezte a német DPA hírügynökség híréről, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette-e/vagy felfüggeszti-e a magyar kormány által az EU-s helyreállítási alapból igényelt 2500 milliárd kifizetését. Nem lehetett akkor hallani, hogy Jourová mit válaszolt, csak az látszott, hogy a transzparenciáért és EU-alapértékekért felelős uniós biztos széttárta a karját.

Varga Judit igazságügyminiszter ugyanakkor már előző nap cáfolta a Facebook oldalán és “fake news”-nak nevezte a DPA információját, hogy az Európai Bizottság “visszadobta” volna a magyar kormány által benyújtott helyreállítasi tervet. Azt viszont a miniszter elismerte, hogy a pedofiltörvény miatt/annak elfogadása után új igényeket fogalmazott meg az Ursula von der Leyen által vezetett Bizottság. De “konstruktív párbeszéd zajlik” - posztolta Varga Judit.

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is határozottan cáfolta mind a DPA, mind a Politico információit a magyar helyreállítási terv bizottsági felfüggesztéséről, illetve “visszadobásáról”

 A tegnapi EP-vita végén Vera Jourová cáfolta azokat a híreket, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette volna a magyar helyreállítási terv vizsgálatát. Az uniós biztos emlékeztetett: a tervekről az EU-tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanács jogosult döntést hozni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató