2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megtiltotta a magyar beszédet járatán a kolozsvári busztársaság sofőrje

Megtiltotta, hogy magyarul beszéljenek az általa vezetett autóbuszon a Fany busztársaság Kolozsvár–Kisfenes között közlekedő járatának sofőrje – panaszolta el a Krónikának egy felháborodott magyarfenesi lakos.
 


A magyarfenesi nő elpanaszolta, hogy megtiltotta neki és társainak a magyar beszédet a Fany busztársaság sofőrje. Mint mesélte, csütörtökön délután hazafele utazott a Kolozsvár–Kisfenes között közlekedő járattal, és a mellette, illetve mögötte lévő székeken is magyarfenesi, illetve tordaszentlászlói lakosok ültek, akikkel magyarul beszélgettek.
 
Mindaddig, amíg a sofőr ki nem fakadt és le nem tanácsolta a társaságot, holott nem beszéltek hangosan, és nem is volt folyamatos az eszmecsere, hogy másokat zavart volna.
 
A panaszos szerint sem a sofőrt, sem a többi utast nem kellett volna felháborítsa a beszélgetés.

„A sofőr azt mondta:

Befejezitek már? Mert komplett leizzadtam. Mit gondoltok, valaki tűri azt, amit ti csináltok? Senki nem ért semmit!”

– idézte fel a Kolozsvárról 14.25-kor induló járaton tapasztaltakat lapunknak a magyarfenesi nő.
 
Mint mondta, vitába szállt az autóbusz vezetőjével és direkt rákérdezett, hogy a magyar nyelv használata zavarja-e: „Megkérdeztem: hol írja az autóbuszon, hogy én nem beszélhetem az anyanyelvemet? – Holnaptól fogja írni! – válaszolta erre”.
 
A panaszos szerint mikor azt kérdezte a buszvezetőtől, hogy a beszéd zavarja-e vagy a magyar nyelv, azt válaszolta, hogy „mindkettő”. A magyarfenesi nőt amiatt is felháborította az eset, mert elmondása szerint a Kolozsvárra ingázókat szállító buszon maga a sofőr is sokszor beszélget hangosan, ráadásul a zene is hangos szokott lenni, még reggel 5.30-kor is.
 
„Akkor senki nem szól semmit” – mondta felháborodottan a Kolozs megyei magyar település lakosa.

Mint mesélte, miután Magyarfenesen leszálltak az autóbuszról, a lánya felhívta a Fany ügyfélszolgálatát, hogy bepanaszolja a magyarellenes sofőrt, de nem kis meglepetésére a diszpécser igazat adott kollégájának.
 
„Azt mondta, hogy jogos volt, hogy megszólított. Romániában élünk és közösségben voltam. És olyan közösségben, ahova több román és magyar falu is tartozik, nem használhatom az anyanyelvemet” – idézte fel a panaszokkal foglalkozó diszpécser által mondottakat a magyarfenesi lakos.
 
Elmondta, jómaga két éve ingázik rendszeresen a Fany járatán, és vele még nem történt hasonló incidens, de falustársaitól úgy értesült, már másokat is megszólítottak a magyar beszéd okán. A magyarfenesi nő elmondta: nem hagyja annyiban az ügyet, ugyanis úgy érzi, joga van ahhoz, hogy használja az anyanyelvét.
 
Forrás: kronika.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató