2021. december 05. - Vilma
EUR : 363.51
USD : 321.72
Időjárás ikon

Magyarország második az uniós országok védettségi rangsorában

Hazánk jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból.

„Továbbra is csak Málta előzi meg hazánkat a lakosság átoltottságát tekintve, az összes többi uniós ország hazánk mögött kapott helyet a legfrissebb rangsorban” – írja közösségi oldalán a magyar kormány. Mellékelték a táblázatot is, amely azt mutatja be, hogy az egyes országokban a lakosság hány százaléka kapott két oltást, írja a Magyar Nemzet. E szerint Magyarországon 5 145 484 fő már teljes védettséggel rendelkezik, vagyis a 9,7 milliós lakosság 52,67 százaléka felvette a második koronavírus elleni vakcinát is. Ennél jobb arány csak Máltán figyelhető meg, ahol jelenleg a népesség 67,38 százaléka védett a vírus ellen, írják.A rangsor

Hozzátették: a képzeletbeli dobogó harmadik fokát Ciprus foglalja el, igaz, jócskán lemaradva Magyarország mögött, hiszen ott a lakosság több mint fele még mindig vár a második oltásra. Eddig a ciprusiak 45,09 százaléka tekintheti magát védettnek a fertőzéssel szemben. Alig több mint 12 százalékos átoltottsággal Bulgária lett a sereghajtó, de nem állnak jól a finnek, a románok, a horvátok és a lettek sem: az említett országokban a lakosságnak kevesebb mint egyharmadának van teljes védettsége.

Hangsúlyozták, hogy a táblázatból kiderül az is: húsz olyan uniós tagállam van, ahol a védettség még mindig nem éri el a negyven százalékot. Hazánkban a rendkívül sikeres járványügyi védekezés ellenére a kormány igyekszik elejét venni egy esetleges negyedik hullámnak, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen az e heti Kormányinfón jelentette be, hogy újabb oltási akciót hirdetnek. E szerint a háziorvosok személyesen is felkereshetik azokat a hatvan év felettieket, akik még nem oltatták be magukat a koronavírus ellen.

Lesz negyedik hullám, de csak az oltatlanok a veszélyeztetettek

A miniszter rámutatott: Magyarország jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból. Hozzátette, a negyedik hullám és a koronavírus delta variánsa azokra veszélyes, akik nem oltatták be magukat. „A virológusok szerint lesz negyedik hullám, de valamennyi Magyarországon alkalmazott oltóanyag védettséget nyújt, az oltatlanok a veszélyeztetettek. Bár 

a brit variáns és a delta variáns is gyorsabban terjed, de ez csak azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek oltással”

– magyarázta.

Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a minap arról is beszámolt lapunknak, hogy bár a delta variáns az oltottakat is képes megfertőzni, esetükben jóval enyhébb tünetek jelentkeznek. Az oltottak (ha meg is fertőződnek) gyakorlatilag kórházi ápolás nélkül vészelik át a betegséget. Tehát az biztos, ha a fertőzéstől nem is, de a betegség súlyos lefolyásától egyértelműen megvédenek minket a védőoltások – húzta alá.

 

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató