2021. szeptember 19. - Vilhelmina
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°11°

Több mint ötszáz migránst tett partra az Ocean Viking Szicíliában

Olaszország csütörtökön adott engedélyt a civilhajó kikötésére Augustában.

Néhány napja ilyen állapotok voltak a szigeten...


 
A hajót üzemeltető SOS Méditerranée francia NGO a fedélzetén lévő 572 migráns közül először a betegek és a gyermekek szállhattak partra. A bevándorlókat kivétel nélkül koronavírus-tesztnek vetik alá. Olaszország csütörtökön adott engedélyt a civilhajó kikötésére Augustában, miután a legénység egyre romló állapotokról számolt be a fedélzeten mondván, hogy kifogyóban van az élelmiszer és fokozottan feszült helyzet alakult ki. Az SOS Méditerranée szerint az Ocean Viking öt alkalommal fordult hasztalan kikötési engedélyt kérve a máltai, illetve olasz hatóságokhoz.

Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője pénteken közölte, hogy az uniós testület üdvözli az olasz vezetés döntését, amellyel végül engedélyezte a migránsok kikötését. Hozzátette, hogy Brüsszel kész összehangolni az illegális bevándorlók önkéntes alapon történő szétosztását a tagállamok között. Egyben felszólította az uniós tagországokat, hogy „a szolidaritás és a közös felelősség szellemében” fokozzák erőfeszítéseiket az Európába irányuló migráció kezelését illetően.

Olaszország és Málta is ragaszkodik ahhoz, hogy más uniós államok is kivegyék a részüket a migránsok elosztásából, mondván, tisztességtelen, hogy a két földközi-tengeri országot magára hagyják a migránsok ellátásában és a menedékkérelmek elbírálásában. Az AP amerikai hírügynökség utalt arra, hogy a két európai országba érkezők többsége gazdasági migráns, így nem jogosultak menekültstátuszra, miközben származási országaik vonakodnak visszafogadni őket.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató