2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 391.74
USD : 364.51
Időjárás ikon15°

Európai Parlamenti díjat kapott az SZFE

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit programja kapta idén az Európai Parlament (EP) Európai Polgár díját Magyarországon – jelentette be az uniós parlament kedden.

Az EP tájékoztatása szerint a Freeszfe Egyesület Emergency Exit programja a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és öt másik európai uniós tagállam egyetemeinek hallgatói között létrejött együttműködés.


Az alkalmi alapon indult együttműködés közös oktatási folyamattá vált, amelynek alapja a szolidaritás és a partnerség. Az európai szinten létrejött, újfajta kezdeményezés nemcsak a kölcsönös megértést és kulturális együttműködést segíti elő, hanem az európai értékek tiszteletben tartását és gyakorlati érvényesítését is – írták.


A tagállami díjazottakat május 28-án választotta ki az Európai Polgár díj kuratóriuma.


Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Polgári díj idei jelöltjeinek elbírálása során sportszerűtlen eljárásban jelölték ki a magyar nyertest.


Tájékoztatása szerint idén a magyar nemzeti zsűri négy jelöltet ajánlott a brüsszeli zsűri figyelmébe, köztük a koronavírus ellen küzdő magyar egészségügyi dolgozókat, A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című európai polgári kezdeményezést, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetest és a Freeszfe Egyesület Emergency Exit nemzetközi oktatási együttműködés programját.
Közlése szerint az első három jelöltet a brüsszeli szelekciós bizottság adminisztratív okokra hivatkozva kizárta, így egyedül maradt indulóként, sportszerűtlen módon, megmérettetés nélkül a Freeszfe Egyesület projektje, amely a díj nyertese lett.


Elmondta: a szintén díjra jelölt, a koronavírus-járvány alatt a vírus ellen küzdő egészségügyi dolgozók kizárása méltánytalan a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint. Ezért kezdeményezésére a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozók és nemzeti képviseletük külön elismerésben részesül – közölte Járóka Lívia.


Az Európai Parlament 2008-ban alapított Európai Polgár díját olyan, kivételes teljesítményt nyújtó emberek vagy szervezetek kaphatják, akik/amelyek hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a kölcsönös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.


A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.


Az Európai Parlament (EP) Európai Polgár díját Magyarországon 2020-ban Baritz Laura Domonkos-rendi szerzetesnővér, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület kapták. A díjat a koronavírus-járvány miatt idén februárban vehették át.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató