2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Háború: Ma érkezik a levél, holnap kezdődik a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

Az Európai Bizottság még szerdán elküldi a figyelmeztető levelet a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás miatt az Orbán-kormánynak, csütörtökön pedig el is indítja a kötelezettségszegési eljárást – írja brüsszeli forrásaira hivatkozva az AFP hírügynökség. A Bloomberg még a múlt héten szellőztette meg, hogy mostanában kezdődik az egész, a vége pedig az lehet, hogy az Európai Unió Bírósága dönt az ügyben.

Az Országgyűlés még június 15-én fogadta el a szabályozást, amelynek részeként módosították a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt. E szerint 

tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti.

Utóbbi elfogadása azt jelenti, hogy a magyarországi iskolákban korlátozzák a felvilágosító foglalkozások témakörét. Ezeket a foglalkozásokat ráadásul csak olyasvalaki vagy olyan szervezet tarthat, akit és amelyet jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásban vesz.

Amíg az Orbán Viktor és kormányának tagjai a gyermekek védelméről beszélnek, brüsszeli politikai körökben nagy felháborodást keltett, hogy a szabályozás látszólag összemossa a pedofíliát és a homoszexualitással. Bizottsági részről Ursula von der Leyen elnök többször szégyenteljesnek nevezte a szabályozást a nyilvánosság előtt, azt állítva, a testület minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni ellene. Erre egyébként felszólítja az Európai Bizottságot az az állásfoglalás is, amelyet az Európai Parlament fogadott el a múlt csütörtökön egy vita után. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató