2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Ismét Macron ellen tüntettek: Párizsban brutális összecsapások voltak - Videók

Erőszakos tüntetések, utcai háborúk Párizsban a védettségi kártya ellen

A haladó, liberális demokrácia... 

Macron elnök hétfő esti televíziós beszédében bejelentette, hogy nemhogy enyhítenének, hanem szigorítanak a rossz járványügyi adatok miatt. Franciaország a 17. helyen áll az Európai Unióban a teljes védettséggel rendelkező országok listáján (mint ismert, Magyarország a 2.) - nagyon sokan nem kapták meg a második oltást, de az első oltással sem állnak jól. És egyre több az új fertőzött, Nizzában már az utcán is kötelező ezért a maszk. Sok francia a védettségi kártya ellen tüntetni kezdett több nagyvárosban, Párizsban két helyen is. Sokszor rendkívül erőszakosan. És mindenütt vízágyú, könnygáz a rendőrség válasza.

Franciaország több hónapos késésben van a védekezés tekintetében például Magyarországhoz képest. Macron elnök július végétől olyan típusú védettségi kártyát akar bevezetni, mint amilyet Magyarország - még áprilisban. Csakhogy míg nálunk már lassan teljesen kivezetik, hiszen olyan magas a második oltást is megkapott emberek aránya, Franciaországban érdemben most vezetik be.

Tüntettek Macron intézkedései ellen az ápolónők is - mint ismert, francia orvosok és főleg ápolónők között sok a vírustagadó. Akármennyire is abszurd, az ápolónők közel fele (45%) eddig nem volt hajlandó beoltatni magát. Egy készülő törvény szerint erre kötelezni fogják őket, vagy ha nem engedelmeskednek, egyszerűen kirúgják. Ami annyiban problematikus, hogy jelentős a nővérhiány Franciaországban.

NEMZETI ÜNNEP VOLT TEGNAP FRANCIAORSZÁGBAN, JÚLIUS 14-E, ÍGY MUNKASZÜNETI NAP - ÍGY TÜNTETNI IS KÖNNYEBBEN TUDTAK AZ EMBEREK.

Párizs két központi részén (a République-on és a Clichy térnél) is engedély és maszk nélküli tüntetéseket tartottak, de sokan tiltakoztak Marseille-ben és más, nagyobb városokban is.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató