2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Morawiecki: Megengedhetetlen, hogy az EU hátrányosan megkülönböztesse Lengyelországot

A lengyel kormányfő az EU Bíróságának csütörtöki ítéletére reagált.

A kormányfő az EU Bíróságának aznapi ítéletére reagált. A luxembourgi székhelyű bíróság csütörtökön az uniós joggal összeegyeztethetetlennek találta a lengyel bírákra alkalmazandó új fegyelmi rendszert. Ez az uniós testület szerint nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit. 

Morawiecki a sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta: nem érthet egyet azzal, hogy Lengyelországot „másképp, rosszabbul, megkülönböztető módon kezeljék” a más uniós tagállamokéhoz nagyon hasonló jogi megoldások miatt. Példaként említette a Németországban és Spanyolországban alkalmazott szabályokat. Annak kapcsán, hogy az uniós bíróság politikai jellegűnek találta, és ilyenként helytelenítette a lengyel bírák kinevezésének folyamatát, Morawiecki feltette a kérdést: vajon miképp értékelendő a németországi eljárás, melynek során „senki más, csak éppen a politikusok választják meg a bírákat”?

Az uniós testület csütörtökön a többi között kifogásolta a lengyel bírák kinevezési eljárását, vagyis azt, hogy az igazságügyi reform keretében a bírák jelöltségét véleményező igazságszolgáltatási tanács (KRS) egy részét – a bíró tagokat – a szejm képviselői választják meg, nem pedig a bírói szervezetek, mint korábban. A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta továbbá: a KRS-re vonatkozó eljárás szinte azonos a spanyolországival, amely ellen az EU-ban senki sem emelt kifogást. 

A lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Aleksander Stepkowski szerint a luxembourgi ítélet a szerdai varsói alkotmánybírósági döntés fényében értelmezendő. Az EU Bírósága „messzemenő állításokat” fogalmazott meg, és

amennyiben ezek komolyan veendők, nagyon erős bizonyítékokkal kell majd őket alátámasztani”

– mondta el a szóvivő.

A legerősebb ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció nevében Kamila Gasiuk-Pihowicz képviselő a PAP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az EU Bírósága csütörtöki döntésével megvédte a lengyel állampolgárok jogát a független bíráskodáshoz.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató