2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Tilda Swinton: Esztelen erőszak az, ami Magyarországon folyik az LMBTQ-emberek ellen

Tilda Swinton Oscar és BAFTA díjas színésznő a Magyar Narancs interjújában támadja a gyermekvédelmi törvényt.

A színésznő a magyar gyermekvédelmi törvényt a Thatcher-kormány által készített 1988-tól 2003-ig életben lévő 28-as cikkelyre emlékezteti. Az említett cikkely megtiltotta a „homoszexualitás népszerűsítését” Nagy-Britanniában. „Tisztában vagyok vele, hogy Magyarországon sokféle csata vár önökre a különböző elnyomó intézkedésekkel szemben.

A helyzetük elszomorítóan hasonló azokhoz a csatákhoz, amelyeket mi vívtunk a kilencvenes évek elején a 28-as cikkely és a homoszexuális életmód elnyomása ellen.

Amikor homoszexuális életmódot mondok, a Thatcher-kormány megbélyegző kifejezését használom. Úgy tudom, önök Magyarországon ugyanezzel a helyzettel állnak szemben. Ezért is fontos, hogy most beszéljünk erről, fontos, hogy az emberek Magyarországon tudják: elengedhetetlen hangosan felszólalni ez ellen. És lehetséges győzni. Ám ettől ez még egy szörnyű helyzet” – nyilatkozta a színésznő a Magyar Narancsnak.

Swinton szerint a gyermekvédelmi törvény szexuális identitást védő része „esztelen erőszak, (...) hangosan szembe kell szállni vele”. Szerinte fontos a magyaroknak tudni, hogy mindenki odafigyel, mindenki tisztában van a helyzettel.

Életrajzi előzmények

Swinton egyébként előszeretettel játszik férfi szerepeket is, gondoljunk csak az olasz Sóhajok horrorfilm 2018-as amerikai remake-jére, melyben egy 82 éves német férfit játszott, vagy Virginia Woolf Orlando című regényének az 1992-es feldolgozására, melyben férfit és nőt is játszott. Emellett előszeretettel foglalkoztatják híres, sokat díjazott rendezők, mint Jim Jarmusch, David Fincher, Wes Anderson, Guillermo del Toro.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató