2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Bloomberg: Magyarország is vett abból a kémszoftverből, amely újságírók és politikusok megfigyelésére szolgál

Magyarország is vett abból a Candiru nevű izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál, írja a Bloomberg. Magyarország mellett vásárolt még a szoftverből Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr.

A kémprogrammal eddig legalább száz aktivistát, újságírót és politikai okokból disszidált embert támadtak meg, közölték a Torontói Egyetem megfigyelések és illegális hackertámadások nyomon követésével foglalkozó kiberbiztonsági kutatói, akik a Microsoftot is figyelmeztették a támadásokra, ugyanis a szoftver a Windows gyenge pontjait használja ki.

A programot számítógépek, telefonok és más, webes csatlakozással rendelkező infrastruktúra elleni „precíziós támadásokra” használták – mondta Cristin Goodwin, a Microsoft digitális biztonsági részlegének vezetője.

Az érintett kormányok, illetve autoriter vezetők így betekintést nyertek magánszemélyek, valamint a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

A Microsoft hetekig tartó elemzés után július 13-án kiadta a javításokat néhány érintett sebezhetőségi ponthoz, amelyekről úgy vélték, hogy a kémprogramok behatolási pontjai voltak – olvasható a Microsoft blogjában.

A Torontói Egyetem kutatói szerint a Candiru is része annak a virágzó magániparnak, amely kémtechnológiát ad el kormányoknak és tekintélyelvű vezetőknek. Az egyik vezető kutató szerint az ilyen programokat, mint a Candiru, „a félelem exportálására használják”.

Korábban egy másik izraeli cégről, az NSO-ról is kiderült, hogy hasonló termékben utazik, de ők azt állították, hogy csakis a terrorizmus elleni célokra és bűnüldözésre használható a programjuk. Ennek megfelelően 55 országnak nem is adták el a szoftvert.

(Népszava)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató